10 filmů bude soutěžit o evropskou filmovou cenu LUX


Euroskop, Evropský parlament, 4. 7. 2018

Na 53. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech bylo v neděli 1. července slavnostně vyhlášeno deset evropských filmů, které budou letos soutěžit o filmovou cenu LUX. Cenu, jejímž cílem je podpořit evropskou kinematografii, uděluje každoročně Evropský parlament. Tři finálové snímky budou opatřeny titulky ve všech oficiálních jazycích EU a promítány po celé Evropě.

Oficiální výběr oznámila na festivalu v Karlových Varech místopředsedkyně Evropského parlamentu Evelyne Gebhardtová spolu s českými europoslankyněmi Michaelou Šojdrovou a Martinou Dlabajovou. Všechny vybrané filmy zrcadlí problémy, jimž Evropa čelí – pojednávají o migraci, populismu, nacionalismu, globalizaci, válce, historické paměti, náboženství či spravedlnosti.

Výběr zahrnuje jak známé tituly z velkých filmových festivalů, tak snímky menších národních produkcí. Letos se poprvé mezi desítkou oficiálního výběru ceny LUX objevují i dva dokumenty: srbský Druga strana svega / Druhá strana všeho a španělský El silencio do los otros/ Mlčení ostatních.

Deset snímků oficiálního výběru

Tina a Vore / Gräns: režie Ali Abbasi (Švédsko, Dánsko)
Donbas / Donbass: režie Sergej Loznica (Německo, Francie, Ukrajina, Nizozemí, Rumunsko)
Dívka / Girl: režie Lukas Dhont (Belgie, Nizozemí)
Šťastný Lazzaro / Lazzaro felice: režie Alice Rohrwacher (Itálie, Švýcarsko, Francie, Německo)
Tvář / Twarz: režie Małgorzata Szumowska (Polsko)
Styx: režie Wolfgang Fischer (Německo, Rakousko)
Druhá strana všeho/ Druga strana svega: režie Mila Turajlić (Srbsko, Francie, Katar)
Mlčení ostatních / El silencio de los otros: režie Almudena Carracedo & Robert Bahar (Španělsko, USA)
Utøya, 22. července / U – July 22: režie Erik Pope (Norsko)
Žena ve válce / Kona fer í stríđ: režie Benedikt Erlingsson (Island, Francie, Ukrajina)

Zdroj: Evropský parlament


Do finále postoupí 3 filmy, hlasovat mohou i diváci

Z deseti nominovaných filmů budou na konci července vybrány tři, které postoupí do finále. Ty budou na náklady Evropského parlamentu otitulkovány do všech oficiálních jazyků EU a na podzim budou promítány po celé Evropě v rámci Filmových dnů LUX 2018. O laureátovi ceny LUX rozhodnou poslanci Evropského parlamentu, slavnostní vyhlášení proběhne ve Štrasburku 14. listopadu 2018.

Zapojit se ale mohou i evropští diváci. Během Filmových dní LUX mohou dát hlas filmu, který je nejvíc zaujal. Diváckou cenu pak v Karlových Varech osobně vyhlásí přímo jeden z hlasujících, který bude vybrán prostřednictvím losování. Letos předávala cenu diváků Rumunka Sinziana-Maria Jurau a za rok 2017 ji dostal film Sámská krev od Amandy Kernell.

O filmovou cenu LUX se uchází 10 snímků.

Filmy soutěžící o evropskou filmovou cenu LUX se zabývají současnými problémy, kterým Evropa čelí, jako je populismus nebo migrace. Zdroj: Evropský parlament


Cena pomáhá distribuci evropských filmů

Filmovou cenu LUX uděluje Evropský parlament od roku 2007. Snaží se tak podpořit původní evropskou tvorbu konkrétně tím, že pomáhá distribuci filmů, kterou považuje za Achillovu patu evropské kinematografie. Mimo jiné díky otitulkování se filmy dostanou k divákům po celé Evropě.

Zároveň chce Evropský parlament prostřednictvím ceny povzbudit debatu o hodnotách a aktuálních společenských otázkách v Evropě. Právě kinematografie má podle poslanců potenciál tuto debatu rozproudit. Soutěžní filmy zvyšují povědomí o hlavních současných sociálních a politických otázkách, zároveň ilustrují kulturní rozmanitost Evropy.

EU pomáhá financovat distribuci, filmové festivaly i vzdělávání

Evropská unie podporuje filmový a audiovizuální průmysl prostřednictvím programu Kreativní Evropa a jeho dílčího programu MEDIA. Program pomáhá financovat produkci a distribuci evropských filmů v kinech, vzdělávací programy pro filmové profesionály (vývoj scénářů, management a financování, nové technologie), filmové festivaly, přístup na trh (evropské filmové trhy, burzy námětů, koprodukční fóra), online distribuci a filmovou výchovu.

Program podporuje také síť kin Europa Cinemas, která zahrnuje celkem 1100 kin ve 43 zemích. V České republice je součástí sítě 29 kin. Celkový rozpočet programu Kreativní Evropa na období 2014–2020 je 1,462 miliard eur. Na dílčí program MEDIA připadá 56 % (818 720 000 eur).

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek