Evropští turisté nejradši cestují po EU, vede Španělsko


Tereza Chlebounová, Euroskop, 12. 7. 2018

Země EU navštěvují nejvíce zahraniční turisté z USA, zdaleka největší počet nocí (85 %) v nich ale tráví samotní Evropané. Nejoblíbenější destinací je přitom jednoznačně Španělsko. Vyplývá to z interaktivní grafiky pro rok 2016, kterou minulý týden zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V České republice pobývají nejvíce turisté z Německa, kteří zde za noc utratí v průměru trojnásobně víc peněz, než čeští turisté.

Obyvatelé EU podnikli v roce 2016 1,2 miliard výletů, do zahraničí jich cestovalo 63 %. Nejvíce se vydávali do jiných zemí Unie, v nichž strávili 85 % z celkového počtu nocí strávených v turistických ubytováních. Pobyty v dalších členských státech průměrně trvaly 4,6 nocí a za jednu noc utratili turisté 65 eur.

Nejoblíbenější evropskou destinací je Španělsko (20,3 %), s odstupem pak následuje Itálie (12,6 %), Francie (11,9 %) a Německo (6,3 %). Na ČR připadá 1,7 % z celkového počtu nocí strávených v EU. Evropané ale rádi tráví čas také ve své vlastní zemi – tři ze čtyř cest (74,4 %) uskutečnili v roce 2016 na území svého státu.

Při výjezdech mimo Evropskou unii se její obyvatelé v roce 2016 nejvíce vydávali do USA (2,2 % všech nocí), Turecka (1,2 %) a Indie (0,7 %). Na cestách do vzdálenějších destinací za hranicemi Evropy také strávili více času – v USA v průměru zhruba dva týdny (13,4 nocí) a v Turecku více než týden (10,6 nocí). Na Indii si Evropané v průměru vyčlenili dokonce téměř měsíc (26,6 nocí).

Evropané nejraději cestují po jiných státech EU nebo ve vlastní zemi.

Turisté ze zemí EU tráví svůj čas nejradši v Evropě, zhruba tři čtvrtiny nocí na cestách stráví přímo ve své domovské zemi. Zdroj: Pixabay.com


Češi jezdí nejvíc po ČR nebo do Chorvatska

Češi strávili při svých cestách téměř tři čtvrtiny nocí (71,2 %) v turistických ubytováních v České republice, kde zůstávali průměrně 3,6 nocí. Hlavní zahraniční destinací zůstává pro obyvatele ČR oblíbené Chorvatsko (5 % nocí), následuje Slovensko (3,8 %) a Itálie (3,2 %). Pobyty v Chorvatsku a Itálii trvaly v průměru zhruba týden (8,1, respektive 6,7 nocí), na Slovensku strávili čeští turisté průměrně 4,2 noci.

Z těchto tří zahraničních destinací utráceli Češi nejvíc v Itálii (66 eur za noc). Výrazně menší náklady vynaložili na pobytech v Chorvatsku a na Slovensku, kde zaplatili průměrně 47 eur, respektive 40 eur za noc.

Ze zahraničních turistů v Česku v roce 2016 pobývali nejvíce Němci (11,3 % nocí), Rusové (3,8 %) a obyvatelé jiných asijských zemí než Číny, Japonska nebo Jižní Koreje. Zatímco Češi utratili za noc v ČR v průměru 32 eur, Němci zde nechali během svých pobytů průměrně víc než trojnásobek – 102 eur za noc.

Z mimoevropských zemí navštěvují EU nejvíc Američané

Kromě samotných Evropanů cestují po EU nejčastěji turisté ze Spojených států amerických, obyvatelé jiných asijských zemí než je Čína, Japonsko nebo Jižní Korea a Švýcarska.

Zahraniční turisté nejvíce navštěvují Španělsko, Itálii, Francii a Spojené království, kde strávili v roce 2016 více než polovinu (55,7 %) z celkového počtu nocí strávených v EU. Nejoblíbenější je přitom Španělsko, kde cestovatelé ze zemí mimo EU pobyli v turistických ubytováních 295 milionů nocí, respektive 22,2 % z celkového počtu.

V České republice strávili v roce 2016 mimoevropští turisté 24,3 milionu nocí a je tak 11. nejoblíbenější zemí v EU. Nejméně pobývali v Lucembursku (2,6 milionu nocí) a pobaltských státech.

Interaktivní grafiku Eurostat si můžete prohlédnout zde.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek