Bude obyvatelům Jižního Tyrolska nabídnuto rakouské občanství?


Euroskop, Deutsche Welle, 26. 7. 2018

Jihotyrolský deník Tiroler Tageszeitung v pondělí uveřejnil text, ve kterém informuje o možnosti, že by se Vídeň mohla chystat udělit občanství německy a ladinsky mluvícím obyvatelům Jižního Tyrolska. Italští politici pondělní článek ostře kritizovali, část jihotyrolských se naopak k takovému kroku stavěla poměrně pozitivně. Historicky byl tento hornatý region na severu Itálie součástí Rakouska-Uherska, Itálii připadl po první světové válce.

Zhruba 60 % obyvatel Jižního Tyrolska mluví německy, čtvrtina italsky a asi pět procent ladinsky. Mnoho Jihotyrolanů z tohoto region má stále k Rakousku velmi blízko.

Zprávy ohledně možného návrhu zákona, který by německy a ladinsky mluvícím obyvatelům Jižního Tyrolska přiznal vedle italského občanství také to rakouské, vyvolal ostré reakce mezi Římem a Vídní.

Status Jižního Tyrolska

Italská vláda, kterou v současnosti vede koalice Ligy a Hnutí pěti hvězd, tuto iniciativu ostře odsoudila. Někteří regionální politici ze severní Itálie ji naopak uvítali.

Diskuze o postavení Jižního Tyrolska v rámci Itálie probíhají již desetiletí. Vedle pokračujících volání o odtržení od Itálie ze strany separatistických subjektů je výsledkem debat také vysoký stupeň regionální autonomie a značné pravomoci pro místní státní správu.

Zpráva o tom, že by Rakousko do září mělo připravit návrh zákona o dvojím občanství podle jazykového klíče, vystupňovala napětí mezi Římem a Vídní.

Dle uveřejněného textu, který citoval zdroj z rakouských vládních kruhů, by měl zákon udělit občanství pouze německy a ladinsky hovořícím obyvatelům, italsky mluvícím nkoliv.

Kancléř Kurz report odmítl

Rakouská vláda pod vedením kancléře Sebastiana Kurze tento report odmítla, a prostřednictvím tiskového mluvčího rakouské vlády Rakouské tiskové agentuře sdělila, že: „vláda nemůže datum návrhu potvrdit,“ jak uvedl server Deutche Welle.

Tiskový mluvčí poté dodal, že právní náležitosti k otázce dvojího občanství nebude možné aplikovat dříve než v roce 2019 nebo 2020.
Mluvčí rakouského ministerstva vnitra pro žurnál Die Presse dále sdělil, že: „jakýkoliv krok kupředu v této otázce nebude učiněn, aniž by to nebylo schváleno jak na národní úrovni politiky v Římě, tak na regionální úrovni v Bolzanu, hlavním městě regionu Jižní Tyrolsko.“

Odpověď Římu k údajným návrhům ze strany Rakouska však ukázala, že dosažení jakéhokoliv konsensu na národní úrovni bude velmi obtížné.

Reakce ze strany Itálie

Italsky ministr zahraničních věcí Enzo Moavero Milanesi neprodleně zkontaktoval italského velvyslance ve Vídni, a požadoval, aby rakouská vláda k této záležitosti poskytla více informací. Obrátil se také na rakouskou ambasádu s žádostí o objasnění celé situace.

„Pokud se zpráva ukáže jako pravdivá, tak bude chápána jako nevhodná a značně nepřátelská, obzvláště v době, kdy Rakousko předsedá Radě EU,“ uvedl italský ministr zahraničních věcí v prohlášení, ještě před tím, než byla rakouskou vládou a S. Kurzem zpráva popřena. Představitelé italské koalice také obvinili Rakousko, že se snaží Itálii rozdělit podél jazykové linie.

„Jsme proti tomu, aby pasy byly uděleny pouze německy a ladinsky mluvícím obyvatelům Jižního Tyrolska, protože by to občany rozdělilo na dvě kategorie,“ prohlásil lídr Ligy v severoitalském regionu Massimo Bessone. Italská média pak údajnou iniciativu označila za „útok na italskou suverenitu.“

Enzo Moavero Milanesi
Italský ministr zahraničních věcí Enzo Moavero Milanesi.
Zdroj: ČTK


Vstřícnější postoj ze Severu

Naproti tomu, někteří regionální politici z Jižního Tyrolska a Tridentska iniciativu uvítali, a navrhli, že případné udělení občanství dle jazykového klíče by mohlo rozšířeno i na obyvatele Tridentska, které bylo taktéž součástí Rakousko-Uherska.

Jihotyrolská lidová strana (SVP) včera pořádala politický meeting nazvaný „Jižní Tyrolsko a rakouská vlast,“ kterého se zúčastnili i představitelé rakouského politického života.

Navštívil jej i Hermann Gahr,člen dolní komory parlamentu za Rakouskou lidovou stranu (ÖVP) a předseda parlamentního podvýboru pro Jižní Tyrolsko. Gahr iniciativu k dvojímu občanství označil „citlivé téma“ a dodal, že by: „neměla být vnesena do předvolební kampaně.“

Narážel tím na blížící se konání regionálních voleb, které se v Jižním Tyrolsku uskuteční v říjnu tohoto roku. Není tak vyloučeno, že otázka rakouského občanství bude rezonovat i během předvolební kampaně.

Politické téma FPÖ

Otázka dvojího občanství pro německy mluvící obyvatele Jižního Tyrolska je významná především pro koaličního partnera lidovců, Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ).

Letos v lednu předseda FPÖ a rakouský vicekancléř Heinz Christian Strache oznámil, že v dolní komoře parlamentu byla vytvořena pracovní skupina, která bude zkoumat právní aspekty dvojího občanství.

A ačkoliv by udělení občanství bylo spíše symbolické, největší změnu by přineslo v podobě možnosti volit v rakouských volbách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek