Průzkum: Jak jsou státy vnímány v otázce hlubší integrace EU?


Euroskop, European Council on Foreign Relations, 6. 8. 2018

V současnosti jsou často skloňovány debaty o jednotě EU, unijní politice a otázce budoucího prohlubování evropské integrace. Ať již se jedná o otázky obchodu a hospodářství, bezpečnosti či azylového systému. Existuje však skutečná unijní jednota a ochota k hlubší integraci? Jak chápou jednotlivé členské státy samy sebe a jak jsou naopak vnímány svými unijními protějšky?

Otázkou, jak se jednotlivé členské země vzájemně vnímají, se zabýval think-tank European Council on Foreign Relations. Ten v rámci projektu Rethink: Europe zkoumal to, do jaké míry se unijní státy EU vzájemně vnímají jako proevropsky orientované a do jaké míry je ostatní členové Unie chápou jako spíše rezervovanější k další evropské integraci.

V rámci výzkumu bylo osloveno více než tři tisíce respondentů z řad vládního sektoru, národních expertů či zástupců z think-tanků napříč EU. Ti se poté v první části výzkumu vyjadřovali i k tomu, jak proevropsky vidí ostatní unijní země a stát, který zastupují.

Ve druhé části pak dotázaní hodnotili, jaký vliv na evropské dění mají jednotlivé členské země, přičemž i zde se vyjadřovali k tomu, jak v této záležitosti vidí svou vlastní zemi.

Prointegračně jsou nejvíce vnímány Německo, Francie a Belgie

Z první části výzkumu (graf č.1) vyplývá, že respondenti považují pouze čtyři členské země za podporující hlubší evropskou integraci. Za tyto státy dotázaní nejčastěji označili Francii, Německo, Belgii a Lucembursko, které dohromady získaly 47 % hlasů (získaly 15, 13, 10, resp. 9 % hlasů respondentů).

Na druhé straně pomyslného spektra se umístila nepřekvapivě Velká Británie, a také Polsko, Maďarsko a Česká republika.

Zajímavý je výsledek Itálie, která v celkovém výsledku získala 5 % hlasů. V rámci zástupců ze států tzv. zakládající šestky však obdržela 9 %, což je prakticky dvojnásobek. Spoluautor výzkumu Josef Janning k Itálii poznamenal, že: „(politické) elity v centru EU mají obecně větší tendence k tomu, že uznávají historickou roli a integrační snahy Itálie, jako jedné ze zakládajících zemí, nežli je tomu třeba u států, které se k Unii připojily později.“

Rozdíl mezi vnímáním sebe a okolních zemí

Všeobecným trendem napříč státy EU je také to, že zástupci jednotlivých zemí své státy vnímají více prointegračně orientované, než jejich zemi vnímají kolegové z ostatních členských.

Tato obecná tendence je nejmarkantněji pozorovatelná u Kypru či Rumunska. Naopak poměrně vyrovnané je vnímání Švédska, Chorvatska či Dánska (bez hodnocení míry, jak prointegračně jsou státy chápány).

U Francie, společně třeba s Nizozemskem, pak je situace taková, že jsou partnery vnímany více integračně orientované, nežli ony vidí samy sebe.


Graf č. 1

Graf č.1 - jaké státy, vč. Vašeho, jsou vnímány jako prointegračně zaměřené?

Tmavě modrá barva značí to, jak prointegračně hodnotí zemi ostatní členské státy, světlě modrá pak to, jak státy vnímají samy sebe. Zdroj: ECFR

Německo a Francie vnímány jako nejvlivnější země Unie

Druhá část výzkumu (graf č. 2) se zaměřila na vnímání toho, jak vlivné jsou státy na evropské úrovni a do jaké míry mohou ovlivňovat směřování evropské politiky. I zde oslovení respondenti hodnotili jednak otázku vnímání vlivu jednotlivých států a pak také to, jak vlivnou vidí svou vlastní zemi.

Opět je zde patrný leadership německo-francouzského tandemu, s tím rozdílem, že si obě země oproti první otázce prohodily pořadí, když obdržely 21, resp. 19 % hlasů. Mezi další vlivné státy respondenti zařadili Nizozemí a odcházející Spojené království.

Jako nejméně vlivné státy pak byly označeny Kypr, Lotyšsko, Malta a Slovinsko. Co se týče vlivu na formování evropské politiky, Česká republika se umístila ve druhé polovině, což ji řadí mezi méně vlivné státy.

Přemíra sebedůvěry a hodnocení svého vlivu v EU

V otázce, jak vlivný vidí respondenti svůj domovský stát, je na prvním místě opět Francie a Německo. Dále pak respondenti v rámci sebehodnocení zmiňovali Nizozemí, Itálii či Španělsko. I zde se ČR nachází ve spodní části, co se zisku procent týče.

Zajímavé je ale pozorovat rozdíl mezi tím, jak je země vnímána partnery, a jak chápe sama sebe. Nejmarkantnější je to u Irska, jak poznamenává spoluautor výzkumu J. Janning. Janning si irskou situaci vysvětluje „důležitostí otázky irské hranice, která je jedním z klíčových témat brexitu.“ Irsko se zde může vnímat jako důležitý hráč, zejména v tématu budoucího hraničního režimu.

Znatelný rozdíl mezi sebevnímání i chápáním ze strany kolegů je také u Španělska, Švédska či Portugalska. Autoři výzkumu to hodnotí jako přehnanou sebedůvěru ve svůj vliv oproti tomu, jak stát chápán ostatními. Vyrovnanost mezi svým a pohledem ostatní pak je zřetelná u Francie, Německa a relativně také u Velké Británie.

Graf č. 2

Vliv na formování evropské politiky
Mezi státy s největším vlivem na evropskou politiku jsou vnímány Německo, Francie či Nizozemí. Jako nejméně vlivné pak respondenti označili Maltu či Slovinsko. Zdroj: ECFR

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek