Macron a Mayová jednali o vzájemných vztazích a brexitu


Euroskop, Euractiv.com, 7. 8. 2018

V pátek se na Azurovém pobřeží ve Fort de Brégançon, oblíbeném letním sídle francouzských hlav států, sešli prezident Emmanuel Macron a ministerská předsedkyně Theresa Mayová. V rámci neformálního setkání oba lídři diskutovali o vztazích svých zemí a současnému stavu jednání o brexitu.

Současný vývoj tvořil hlavní část diskuze, přičemž byla probírána i otázka uspořádání britsko-unijních vztahů po odchodu Spojeného království z EU.
Schůzka obou lídru navázala na setkání, které se uskutečnilo den před tím, když v Paříži jednal britský ministr pro brexit Dominic Raab o dalším vývoji v této problematice.

Dle britské zpravodajské stanice BBC se schůzka na Azurovém pobřeží konala na žádost Mayové a je možno ji interpretovat jako snahu premiérky „obejít“ Evropskou komisi. Premiérka však ještě před schůzkou s francouzským prezidentem telefonovala s předsedou Komise Jean-Claudem Junckerem, aby s ním pohovořila o obchodních otázkách a jednáních o brexitu.

„Premiérka Mayová chce schůzkami s prezidentem Macronem vystupňovat tlak a získat podporu pro svůj návrh dohody o odchodu z EU,“ dodala k francouzsko-britským schůzkám BBC.

Britský diplomat: Macron nenaruší jednotu Unie

Ještě před setkáním Macrona a Mayové premiérku upozornil bývalý britský diplomat Lord Ricketts, aby od jednání „nečekala nic převratného“. Ricketts, jenž v Paříži působil několik let jako britský velvyslanec, Macrona označil za „vášnivě proevropského“ a dále poznamenal, že: „Emmanuel Macron je tím posledním, kdo by chtěl narušit unijní jednotu.“

Dohoda o odchodu Spojeného království z EU je dle unijního vyjednavače Michela Barniera hotova z 80 %. Největším problémem zatím zůstává vyřešení hraničního režimu mezi Irskem a Severním Irskem, které je součástí Velké Británie.

Severní Irsko jako „největší riziko“

Ve čtvrtek Barnier naznačil možnost, že by Unie mohla být v jednáních o fungování na irské hranici „flexibilnější“, než tomu bylo doposud. Budoucí uspořádání na irské hranici označil za největší riziko spojené s brexitem a poznamenal, že EU je připravena „zlepšit své návrhy.“

V případě, že by nebyla nalezena shoda ohledně obchodní spolupráce Unie s Velkou Británií, navrhuje, že by Severní Irsko mohlo být tzv. „společně regulovanou oblastí“. To by znamenalo, že by celý ostrov neměl žádnou vnitřní hranici a byla by uplatňována zásada volného pohybu zboží. S tím však prozatím Londýn nesouhlasí.

K otázce vzájemného obchodu Barnier ve čtvrtek varoval, že: „budoucí uspořádání nesmí podkopávat volný pohyb zboží, kapitálu, služeb a práce v rámci jednotného trhu EU, např. tím, že by se volný pohyb vztahoval pouze na zboží.“

Mayová, Macron, brexit
Premiérka Mayová a prezident Macron během společného jednání na Azurovém pobřeží. Zdroj: ČTK

Budoucnost britského finančního sektoru

Poznámka Lorda Rickettse o tom, že Francie ani zdaleka nemá zájem nějak (z)mírnit svůj či unijní postoj vůči Británii, může být do jisté míry opodstatněný. Francouzská diplomacie k brexitovým jednáním přistupuje poměrně tvrdě, zejména v otázkách finančního sektoru. Paříž, která je jedním s hlavních finančních a bankovních center Unie očekává, že s ohledem na brexit by se ve francouzské metropoli mohlo vytvořit až tři a půl tisíce nových pracovních míst.

„Některé společnosti již avizovaly, že zvažují přesun svých operací z Británie, což může přinést spoustu výhod ekonomikám na Kontinentu,“ poznamenal k možnému přesunu aktivit server Euractiv.com.

Ani Francie však nemá zájem na tom, aby odluka Británie od EU byla divoká, domnívá se britský ministr zahraničních věcí Jeremy Hunt a dodává, že: „Francie a Německo již vyslaly signál Komisi, že potřebují vyjednat pragmatickou a rozumnou smlouvu, která bude ku prospěchu oběma stranám kanálu La Manche.“

Podívejte se na celkový vývoj brexitu v naší infografice.


Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek