ČR má kvalitnější vodu ke koupání než Francie či Švýcarsko


Tereza Chlebounová, Euroskop, 16. 8. 2018

Čím dál víc koupališť a pláží v Evropě se může chlubit lepší kvalitou vody. Nejpřísnější požadavky splnilo 85 % vodních ploch, kam se Evropané chodí koupat. Vyplývá to ze zprávy Evropské agentury pro životní prostředí za rok 2017, která hodnotila kvalitu vody ke koupání ve státech EU, Švýcarsku a Albánii. Česká republika skončila těsně pod průměrem Evropské unie, mezi Čechy oblíbené Chorvatsko obsadilo 6. místo.

V České republice má dobrou kvalitu vody ke koupání 92 % míst, více než čtyři pětiny vodních ploch vykázaly dokonce výbornou kvalitu vody. Česko se tak zařadilo lehce pod celoevropský průměr, předběhlo ale například Francii nebo Švýcarsko.

Evropská agentura pro životní prostředí monitoruje v Česku 154 koupacích míst, špatnou kvalitu zaznamenala pouze u jediného z nich – Staňkovského rybníku u Jindřichova Hradce. Koupání v kvalitní vodě si naopak Češi mohou užít například na Slapech, Orlíku i Lipně.

Vysoce kvalitní vodu ke koupání má v EU 85 % vodních ploch.

Česká republika skončila těsně pod průměrem EU, 82 % všech tuzemských lokalit určených ke koupání má ale nejvyšší kvalitu koupací vody. Zdroj: Pixabay.com


Nejlepší vodu má Lucembursko, Malta či Kypr

V loňském roce mělo podle Evropská agentury pro životní prostředí 85 % míst ke koupání v Evropské unii vysokou kvalitu vody. Naprostá většina vodních ploch ke koupání (96 %) splnila alespoň minimální standardy, které na ně EU klade.

Nejlépe dopadlo Lucembursko, kde všech 12 sledovaných koupacích míst splnilo nejpřísnější požadavky kvality. Následují středomořské státy Malta (98,9 % koupacích ploch s výbornou vodou), Kypr (97,3 %) a Řecko (95,9 %). Ani v jedné zemi se přitom nevyskytuje žádné koupací místo s nedostatečnou kvalitou vody.

Vysoká kvalita vody na koupání je podle zprávy také v sousedním Rakousku, které skončilo na 5. místě (95,1 %). Chorvatsko, kam ročně zamíří na dovolenou až milion Čechů, obsadilo 6. místo – výbornou kvalitu vody na koupání turisté najdou v 93,5 % případů. Skvělé výsledky vykazují zejména pláže, koupaliště ve vnitrozemí jsou na tom o něco hůř. Například Foginovo koupaliště u známého města Karlovac poblíž Záhřebu získalo pouze dostatečnou známku.

V Albánii narazíte na nekvalitní vodu nejčastěji

Větší pozor by si při koupání měli dát turisté v Itálii, Francii nebo Španělsku. Ve Španělsku je kvalita vody nedostatečná na 38 koupacích místech (1,7 %), v Itálii se jedná o 79 míst (1,4 % z celkového počtu), ve Francii neprošlo 80 míst ke koupání (2,4 %).

Vůbec nejrizikovější je koupání v Albánii, kde požadavkům nevyhovuje 12 ze sledovaných míst (11,8 %). Ze zemí Evropské unie má nejvyšší podíl vodních ploch se špatnou kvalitou vody ke koupání Estonsko (4 místa – 7,4 %), Irsko (7 – 4,9 %) a Velká Británie (21 – 3,3 %).

Rizikové jsou zejména vnitrozemské rybníky a řeky

Nedostatečně kvalitní voda na místech ke koupání může obsahovat sinice, koliformní bakterie, pseudomonády a jiné organismy. Ty pak mohou způsobit střevní a žaludeční potíže, vyrážku, zanícení ran na pokožce a záněty očí i uší. Koupání v takto kontaminované vodě je nejrizikovější pro těhotné ženy a malé děti.

Obezřetnost je na místě zejména v případě vnitrozemských rybníků, řek a potoků, které mohou být znečištěny odtoky ze zemědělských farem nebo hnojených polí. Riziko případných zdravotních komplikací, které mohou po koupání na těchto místech nastat, se zvyšuje při horkém letním počasí, ale také s prudkými dešti nebo záplavami.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek