Britské konzervativce rozděluje otázka dopadu brexitu bez dohody


Euroskop, čtk, 27. 8. 2018

Konzervativní strana britské premiérky Theresy Mayové je opět vnitřně rozdělena kvůli náležitostem odchodu Británie z Evropské unie. Nejnovější rozepři vyvolal čtvrteční dopis, v němž ministr financí Philip Hammond varuje před potenciálními škodami při brexitu bez dohodnutí podmínek s Bruselem. Jen o několik hodin dříve se vláda snažila zmírnit obavy sérií dokumentů, které mají zemi na takový scénář připravit.

Hammond v dopise mluví o „výrazných finančních následcích“. Brexit bez dohody by podle propočtů ministerstva financí přinutil stát do roku 2033 zvýšit o 80 miliard liber (2,28 bilionu korun) objem svých ročních půjček.

Hammond tak odklonil pozornost médií od dřívějšího vystoupení ministra pro brexit Dominika Raaba a zvýraznil obtížnost výzvy stojící před premiérkou Mayovou jen několik měsíců před odchodem Británie z EU, napsala agentura Reuters.

Vyjádření vyvolala rozhořčení u zastánců brexitu v konzervativní straně v čele s poslancem Jacobem Reesem-Moggem. Hammonda obviňují z vedení kampaně strachu, která vychází ze snahy zabránit brexitu. Podle Reese-Mogga by pro Británii bylo „mnohem lepší“ vystoupit z EU bez dohody s Bruselem a řídit se pravidly Světové obchodní organizace (WTO), než aplikovat plán pro budoucí vztahy představený Mayovou minulý měsíc.

Raab: Vláda si krach jednání nepřeje

Před dopady smluvně neošetřeného brexitu však varovaly také Odborový kongres (TUC) a Konfederace britského průmyslu (CBI). „Tyto technické dokumenty o brexitu bez dohody ukazují, že ti, kdo mají nespořádaný odchod z EU a přechod na pravidla WTO za přijatelný, žijí ve světě fantazií,“ komentoval vládní přípravné dokumenty náměstek generálního ředitele CBI Josh Hardie. Podobně na čtvrteční krok vlády reagovali premiéři Skotska a Walesu.

Ministr Raab ve čtvrtek zdůraznil, že vláda si selhání vyjednávání v Bruselu nepřeje ani je neočekává. Sada nově zveřejněných dokumentů s vodítky pro občany a podniky varuje především před zdražením a zpomalením finančních transakcí, novými kontrolami na hranicích nebo nárůstem byrokratické zátěže. Raab se však také nechal slyšet, že brexit bez dohody by skýtal i jisté příležitosti.

Podle serveru politico.eu by ale scénář popisovaný vládou ve skutečnosti nebyl brexitem bez dohody. Z vládních materiálů prý vyplývá, že důsledky by byly natolik vážné, že by Londýn musel okamžitě začít s protistranou jednat o mnoha „mini dohodách na zaplnění mezery“.

Finanční služby a irská hranice

„První várka Raabových dokumentů úspěšně ukázala, jak moc složité a komplikované by to bylo a jak moc by se Británie spoléhala na dobrou vůli Bruselu a evropské sedmadvacítky, aby se vyhnula totálnímu chaosu.

Co se týče dvou zásadních bodů britských příprav na scénář bez dohody – finančních služeb a irské hranice, říkají dokumenty jasně, že možnosti jednostranných kroků Británie jsou omezené,“ napsal politico.eu.

Do debaty se vložil také generální ředitel WTO Roberto Azevedo. Odchod Británie z EU bez dohody o vystoupení „by nebyl konec světa… ale nebude to procházka růžovým sadem,“ řekl zpravodajské společnosti BBC.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek