Lídři zemí EU do noci jednali o migraci i brexitu


Euroskop, čtk, 20. 9. 2018

Až po půlnoci skončila v Salcburku večeře premiérů a prezidentů 28 zemí Evropské unie. Podle diplomatických zdrojů ČTK naprostou většinu času diskutovali o migrační problematice, byť podle očekávání bez konkrétních závěrů. Nakonec své kolegy s pohledem na vývoj jednání o brexitu oslovila britská premiérka Theresa Mayová, ale ani její krátké vystoupení průlom v dění kolem britského odchodu z unie nepřineslo.

Český premiér Andrej Babiš po večeři ČTK sdělil, že Mayová potvrdila britský odchod z EU příští rok v březnu a odmítla možnost, že by se v Británii mohlo opakovat referendum o vystoupení.

Dobře informovaný unijní diplomat uvedl, že Mayová o tom, jak rozhovory vnímá, hovořila asi pět či deset minut. „Debata o brexitu se odehraje ve formátu 27 zemí EU ve čtvrtek,“ připomněl program dnešního jednacího dne neformální unijní schůzky tento informovaný zdroj.

Mayová také podle dalších diplomatů vysvětlila svůj pohled na vývoj jednání i pozici kabinetu v Británii poté, co v Chequers představila své návrhy na podobu budoucího uspořádání vzájemných vztahů. Šéfka britské vlády, která doma čelí za své představy kritice, se snaží prostřednictvím svých kolegů dosáhnout „pružnějšího“ postoje vyjednávacího týmu EU a jeho šéfa Michela Barniera.

Brexit, irská hranice a migrace

Už před jednáním v Salcburku ale dával i šéf unijních vrcholných schůzek Donald Tusk najevo, že některé návrhy z Chequers, třeba k budoucí podobě hospodářských vztahů či plány zabývající se klíčovou otázkou režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem, potřebují dopracovat.

Tusk naopak jako „pozitivní“ ocenil britské návrhy na další spolupráci v oblastech jako je bezpečnost či doprava.

Konkrétní závěry podle zdrojů ČTK nemělo ani několik hodin trvající jednání o migraci. Tusk na něm chtěl s poukazem na klesající statistická čísla dosáhnout uklidnění situace a toho, aby země na sebe přestaly kvůli tomuto kontroverznímu tématu útočit.

Neformální summit lídrů EU v Salzburku
Předseda vlády Andrej Babiš se svými kolegy z Visegrádské skupiny Peterem Pellegrinim, Mateuszem Morawieckým a Viktorem Orbánem. Zdroj: ČTK

Užší spolupráce se třetími zeměmi

Podle unijního diplomata se premiéři a prezidenti u večeře shodli, že počty přijíždějících klesají v důsledku unií už přijatých kroků. Potvrdili také záměr posílit spolupráci se třetími zeměmi, jmenovitě s Egyptem, a uspořádat v Káhiře příští rok summit EU a Ligy arabských zemí. V neděli se o těchto tématech bude Tusk bavit v New Yorku s egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím.

„Ohledně vnitřního rozměru migrační problematiky diskuse potvrdila, že rozdíly přetrvávají,“ poznamenal unijní diplomat.

Podle dalšího informovaného činitele včera italský premiér Giuseppe Conte přiblížil návrh na to, aby byli migranti identifikováni už v době, kdy se na lodích teprve blíží k evropským břehům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek