Bavorské volby vyhrála oslabená CSU, uspěli Zelení a AfD


Euroskop, čtk, 15. 10. 2018

Nedělní zemské volby v Bavorsku podle zpřesněných odhadů veřejnoprávní televize ARD vyhrála vládnoucí Křesťanskosociální unie (CSU). Zisk 37,3 procenta hlasů pro ni ale představuje nejhorší výsledek za téměř 70 let. Pro svou novou vládu tedy bude muset hledat koaličního partnera, kterým nejspíš budou Svobodní voliči (FW). Druhou nejsilnější stranou se stali Zelení a do bavorského parlamentu se poprvé dostala protestní Alternativa pro Německo (AfD).

Právě Zelení a AfD patří k hlavním vítězům voleb. Zelení slaví s 17,8 procenta svůj nejlepší výsledek v Bavorsku, kde dosud nikdy nepřekonali ani hranici deseti procent.

„Výsledek zemských voleb už teď Bavorsko změnil,“ je přesvědčena volební lídryně Katharina Schulzeová. Její strana ovládla všechna bavorská města nad 100.000 obyvatel. Získala v nich podle listu Süddeutsche Zeitung v průměru 30 procent hlasů, zatímco CSU jen 25 procent.

Rostoucí zastoupení Alternativy pro Německo

AfD, která ještě před pěti lety v největší spolkové zemi vůbec nekandidovala, bude zase díky zisku 10,7 procenta zastoupena už v 15 ze 16 spolkových parlamentů. Za dva týdny by se přitom měla dostat i do toho posledního v Hesensku.

Bavorský výsledek je podle političky AfD Katrin Ebnerové-Steinerové také signálem pro kancléřku Angelu Merkelovou (CDU), která v Berlíně vládne v koalici s CSU a SPD. Podle šéfky poslanců AfD ve Spolkovém sněmu Alice Weidelové by se měly uskutečnit nové celoněmecké volby.

Nejhorší výsledek CSU za téměř 70 let

Zcela opačné emoce než Zelení a AfD pociťují politici CSU, tedy strany, která desítky let dominuje bavorské politice, ale včera dosáhla nejhoršího výsledku od roku 1950.

Ještě v roce 2013 přitom získala 47,7 procenta hlasů. Už dopředu se hovořilo o tom, že by nedělní hlasování nemusel přestát předseda strany a ministr vnitra Horst Seehofer. On sám se ale odstoupit nechystá.

Bavorský premiér Markus Söder považuje výsledek své strany za bolestivý a generální tajemník Markus Blume ho má za hořký. Oba ovšem počítají s tím, že CSU bude dále vládnout.

CSU, bavorsko, volby
Předseda CSU Markus Söder a jeho kolega Markus Blume hodnotí výsledky zemských voleb v Bavorsku. Zdroj: ČTK

Výrazně ztratili i sociální demokraté

Slavit nemůže ani sociální demokracie, která ztratila více než polovinu procentních bodů, když ji podpořilo jen 9,5 procenta voličů. Pro stranu, která výrazně oslabuje v celém Německu, je to nejhorší výsledek v Bavorsku od druhé světové války.

Šéfka strany Andrea Nahlesová hovoří o hořkém dni a o tom, že se něco musí změnit. Podle bývalého starosty Mnichova Christiana Udeho se jeho strana nachází ve volném pádu.

Lépe jsou na tom Svobodní voliči, kteří se s 11,6 procenta mohou stát třetí nejsilnější stranou a navíc jsou nejpravděpodobnějším partnerem CSU pro vládní koalici. To včera potvrdil i šéf CSU Söder. V koalici s touto stranou, kterou má za dobrou variantu 44 procent dotázaných, věří oplátkou také šéf Svobodných voličů Hubert Aiwanger.

Šestici stran v bavorském parlamentu by měli uzavřít svobodní demokraté (FDP) s přibližně pěti procenty. Před branami zemského sněmu naopak po hlasování, jehož se zúčastnilo zhruba 72 procent voličů, znovu zůstane Levice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek