Setkání lídrů EU nedokázalo prolomit pat v jednání o brexitu


Marie Bydžovská, Euroskop, 17. 10. 2018

Neformální středeční večeře 27 hlav států a vlád EU o brexitu zahájila sérii mezinárodních jednání, která potrvají v Bruselu až do pátečního odpoledne.

Středeční jednání mělo být klíčovým momentem v přípravách spořádaného britského odchodu z Evropské unie. Lídři zemí EU-27 jednali o tom, jak překonat neshody ohledně „rozvodové smlouvy“ mezi EU a Velkou Británií.

V tuto chvíli neplánují svolávat v listopadu mimořádný summit k brexitu, což ještě před středeční večeří bylo ve hře. Jsou připraveni se sejít „až a pokud“ šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier oznámí, že v nyní zablokovaných brexitových rozhovorech nastal „rozhodující pokrok“.

Brexit bude až na programu prosincového summitu

Před zahájením neformální večeře britská premiérka Theresa Mayová seznámila své protějšky ze zemí EU s pohledem Londýna na stav brexitových jednání. Na jejím vystoupení byl přítomný i předseda europarlamentu Antonio Tajani, který se vyjádřil, že její „řeč těla“ byla mnohem pozitivněji laděná než při dřívějších setkáních.

Britská premiérka podle svého mluvčího mimo jiné prohlásila, že má důvěru v dobrý výsledek rozhovorů a že jejich závěrečná fáze vyžaduje důvěru a dobré vedení na obou stranách jednacího stolu.

„Všichni jsme jednotní a doufáme, že se dohoda vyjedná,“ řekl po večeři novinářům český premiér Andrej Babiš. Potvrdil, že listopadový summit není v plánu a jednat by se o odchodu Británie z EU mělo na úrovni šéfů států a vlád až v prosinci na řádném summitu.

Evropská rada říjen 2018, Andrej Babiš
Andrej Babiš odpovídá při příjezdu na Evropskou radu na dotazy novinářů. Zdroj: Evropská rad


Hrozba krachu jednání je větší než kdykoliv předtím

Rozhovory o odchodu Británie z Unie uvázly poté, co britský ministr pro brexit Dominic Raab jménem Mayové v neděli zablokoval dohodu připravenou experty. Předseda unijních summitů Donald Tusk v pondělí prohlásil, že hrozba krachu rozhovorů a následný „tvrdý brexit“ jsou nyní větší než kdykoli dříve. V takovém případě by Británie odešla z EU 29. března 2019 bez jakékoli dohody.

Nynější hrozící pat debat o smlouvě přišel ve chvíli, kdy bylo domluveno skoro všechno – od finančního vyrovnání přes práva občanů EU v Británii po brexitu až po existenci přechodného období do konce roku 2020.

Podle slov hlavního unijního vyjednavače Michela Barniera, která minulý týden pronesl v Evropském parlamentu, se obě strany blíží ke kompromisu. Barnier poznamenal, že podle něj panuje shoda na 80 až 85 % textu.

Sedmadvacet unijních zemí nicméně odmítlo některé britské představy o budoucích vztazích, které Mayová prezentovala v létě. Za nerealistické byly označeny záměry Londýna ohledně budoucí hospodářské spolupráce. Naopak plány na kooperaci v oblasti bezpečnosti či diplomacie jsou vnímány kladně.

Jednání se zastavila na irské otázce

Nevyřešeným problémem zůstává otázka celního režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem a unijní stranou navržené „pojistky,“ které by de facto Severní Irsko udržely na unijním jednotném trhu. Dva celní režimy v Británii ale jednoznačně odmítá britská vláda.

„Otázka irské hranice není technicky snadno řešitelná. Zatím jsme se shodli pouze na nástrojích, jak záležitost řešit po technické a právní stránce,“ vyjádřil se před zahájením vrcholného setkání nizozemský premiér Mark Rutte.

Mayová, Varadkar
Před zahájením neformální večeře lídrů zemí EU se na bilaterální schůzce sešla britská premiérka Theresa Mayová s irským protějškem Leo Varadkarem. Zdroj: Evropská rada


EU se s Londýnem nedohodla na „pojistce“ pro Severní Irsko

Premiéři a prezidenti 27 zemí projednávali i návrh, s nímž Komise přišla jako s ústupkem vůči Londýnu. Jednalo by se o prodloužení přechodného období po britském odchodu o rok. Český premiér ho považuje za „dobrý nápad“, jelikož změnit celou řadu smluv by bylo nesmírně složité.

Místo nyní předběžně domluveného konce roku 2020 by přechodné období pokračovalo až do závěru roku 2021. Po tu dobu by Británie de facto zůstala na unijním jednotném trhu a v celní unii. Podobné řešení by dalo stranám víc času na finální vyřešení nyní kritického bodu, tedy zachování nynějšího volného režimu na irsko-severoirské hranici.

Než se toto řešení domluví, chce EU právně závaznou a časově neomezenou „pojistku“, která by zajistila udržení Severního Irska v evropské celní unii. To je pro Londýn nepřijatelné a v neděli podle diplomatů jednání skončila na britském požadavku, aby taková pojistka byla časově omezená

Předseda Jean-Claude Juncker měl prezidenty a premiéry zároveň informovat o tom, jaké přípravy Komise plánuje pro případ tvrdého brexitu.

Ve čtvrtek se lídři osmadvacítky opět sejdou na již řádném summitu, kde budou projednávat závěry týkající se migrace. Poté se budou už bez britské premiérky Theresy Mayové bavit v rámci „eurosummitu“ o možnostech a variantách prohlubování evropské hospodářské a měnové unie. Na tato jednání bude navazovat jednání rozsáhlého summitu označovaného jako Setkání Asie Evropa (ASEM).

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek