Jak se staví různé země EU ke zrušení střídání času?


Euroskop, Politico.eu, 1. 11. 2018

Ve dnech 29. a 30. října 2018 se v rakouském Grazu uskutečnilo neformální zasedání Rady EU ve formátu ministrů zodpovědných za agendu dopravy a životního prostřední. Jedním z jejich hlavních témat bylo zrušení střídání času. Pondělní diskuse byla jednou z prvních příležitostí pro ministry jednat o návrhu Komise, který byl představen v září.

„Rakouské předsednictví navrhlo členským zemím Evropské unie odložit konec povinného střídání standardního a letního času až na rok 2021,“ řekl novinářům po neformálním jednání se svými kolegy z dalších zemí Unie rakouský ministr dopravy Norbert Hofer.

Delegace jednotlivých zemí se totiž shodly, že pro nalezení konsenzu k této otázce bude pravděpodobně potřeba více času, nežli počítal představený návrh Komise. Ten kalkuloval s tím, že by se čas v Evropě měnil naposledy 31. března příštího roku.

K otázce se vyjádřila i unijní komisařka pro dopravu Violeta Bulcová, která znovu potvrdila, že: „Komisi by se víc zamlouvalo dodržení jejího původního plánu ze září, tedy ukončit povinné posunování hodinek už příští rok.“

Rozdílné postoje unijních zemí

Během jednání v Grazu se členské státy snažily vyjasnit svá stanoviska. Tři státy – konkrétně Spojené království, Portugalsko a Řecko – se obecně vyslovují proti návrhu Komise, tedy proti povinnému zrušení střídání času, a kloní se k zachování stávajícího nastavení. Většinově však státy Unie návrh podporují.

Mezi země, které by preferovaly zachování zimního času, patří Česká republika. O postoji české vlády k tomuto tématu jsme Vás již informovali. Letní čas by naopak podle informací ČTK podpořily Německo či severské země. „Řekněme, že Portugalsko a Finsko nemají moc shodné pozice,“ dodal k odlišným postojům některých unijních zemí rakouský ministr dopravy.

Další část zemí zatím nepřijala rozhodující stanovisko. Mezi státy, které zatím nemají jednoznačný názor patří např. Kypr, Nizozemsko, Dánsko, Irsko či Francie. Na otázku novinářů, jaký čas preferuje Vídeň, Hofer odpověděl, že: „Pro Rakousko je důležitější mít stejný čas jako jeho sousedé,“ vysvětloval konsenzuální přístup předsednické země ministr.

neformální zasedání TTE + ENVI
Komisařka pro dopravu Violeta Bulcová společně se svým rakouským kolegou Norbertem Hoferem na tiskové konferenci po neformálná zasedání ministrů pro dopravu. Zdroj: Flickr eu2018at.

Důvody rakouského návrhu

Ministr Hofer v souvislosti s rakouským návrhem o pozdržení mluvil o dvou zásadních důvodech. Jedním z nich je bezesporu právě výsledek dvuodenního setkání, během kterého se pro zrušení již v roce 2019 dle jeho slov „nenašla dostatečná podpora“ ze strany unijních zemí. Na základě zasedání se nyní hovoří o nutnosti alespoň 18 měsíční lhůty, v rámci které by se konaly přípravy a koordinace ke zrušení střídání času.

Dále se hovoří o vyjasnění pozic států, jaký čas preferují a o dalších otázkách, které se týkají této změny. Dle rakouského předsednictví se jedná zejména o koordinaci v oblasti dopravy, ať již při řízení letového provozu nebo sjednocení jízdních řádů atp.

„Shoda panuje ohledně potřeby harmonizovat používaný čas, aby se z unijního území – kde už tak existují tři časová pásma – nestalo puzzle měnících se časů,“ poznamenal k nutným přípravám rakouský ministr a s odkazem na správné fungování vnitřního trhu EU.

Koordinace a další postup

Součástí pondělního návrhu z pera rakouského předsednictví je také vznik pozice koordinátora, který by včas zajistil dohodu mezi státy a usnadnil jednání o této změně. Ten by se v rámci své agendy měl také zaměřit na harmonizaci oblastí, kterých se změna dotkne a zajistit hladký průběh implementace legislativy.

Návrh obsahuje pojistku, která by v případě, že nebude dosaženo dohody, zajistila, že Komise včas připraví alternativní řešení. Oficiální dohodu o návrhu na unijní ministerské radě chce mít předsednictví i Komise v prosinci.

Na 3. prosince je plánováno formální zasedání Rady pro dopravu, telekomunikace a energetiku ve formátu ministrů zodpovědných za dopravu, během kterého by se téma mělo dále diskutovat. A i když Komise ve svých vyjádřeních veřejně deklarovala, že by ráda dosáhla kompromisu právě v prosinci, dle serevru Politico.eu je to spíše nepraděpodobné. „Situace je jasná, žádná dohoda v prosinci nebude,“ citovalo Politico diplomatický zdroj, podle něhož k žádnému kompromisu v příštím měsíci nedojde.

A s končícím mandátem Komise Jean-Clauda Junckera je ve hře také varianta, i s ohledem na výše skloňovanou 18 měsíční lhůtu, že návrhu se možná chopí až příští Komise, která bude sestavována po volbách do Evropského parlamentu v květnu příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek