Macron volá po vytvoření „skutečné evropské armády“


Tereza Chlebounová, Euroskop, 8. 11. 2018

Evropa se nemůže ubránit bez skutečné evropské armády. Prohlásil to v pondělí francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro rádio Europe 1, který byl natočen ve Verdunu severovýchodně od Paříže při příležitosti oslav 100. výročí ukončení 1. světové války. Mír v Evropě je podle Macrona vratký a Evropa se nemůže spoléhat jen na Spojené státy.

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyrazil na cestu po bojištích první světové války, aby uctil památku padlých vojáků. Týden akcí připomínajících konec 1. světové války zahájil v neděli, kdy se v katedrále ve Štrasburku sešel na koncertu francouzsko-německého přátelství s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Během návštěvy Verdunu, kde proběhla jedna z největších bitev první světové války na západní frontě, Macron varoval před vzestupem nacionalismu a populismu, které ohrožují křehký evropský mír. „Tváří v tvář Rusku, které je na našich hranicích a které ukázalo, že dokáže být hrozbou, potřebujeme Evropu, která se sama ubrání, aniž by závisela jen na Spojených státech,“ uvedl francouzský prezident.

“Když vidím, jak prezident Trump oznamuje odstoupení od významné odzbrojovací dohody, která vznikla po raketové krizi v 80. letech, kdo je hlavní obětí? Evropa a její a bezpečnost,” prohlásil v rozhovoru Macron. Evropa se podle něj nebude schopna sama bránit, pokud nevybuduje opravdovou evropskou armádu.

Emmanuel Macron na oslavách 100. výročí konce 1. světové války

Emmanuel Macron připomněl 100. výročí konce 1. světové války a uctil památku padlých vojáků. Varoval před nacionalismem a populismem, které ohrožují evropský mír, a vyzval k vytvoření společné armády EU. Zdroj: ČTK

Komise: EU buduje svou obrannou identitu

Podle mluvčího Evropské komise Margaritise Schinase EU postupně buduje „smysluplnější a asertivnější obrannou identitu“, informovala agentura Reuters. „Nemyslím si, že tato obranná identita začne s armádou EU,“ řekl Schinas novinářům na dotaz ohledně Macronova výroku. Na konci procesu podle něj může stát něco, co již dnes lidé nazývají armádou EU nebo sdružováním obranných zdrojů.

Členské státy EU zahájily v roce 2017 stálou strukturovanou spolupráci (PESCO), jejímž cílem je posílit obrannou spolupráci. Přihlásilo se k ní 25 zemí, které se dohodly na seznamu projektů, jež mají vyplnit mezery v kapacitách evropských obranných sil a snížit jejich duplicitu. K posílení obranyschopnosti EU má přispět i nový Evropský obranný fond, jehož cílem bude doplňovat a podporovat domácí výdaje na výzkum a rozvoj vojenských schopností.

Macron patří k hlavním zastáncům posílení evropské obranné spolupráce. PESCO podle něj není dostatečně ambiciózní a volá po vytvoření společné intervenční síly, která by jej doplnila. Zájemcům by umožnila pohnout se v obranné oblasti rychleji kupředu a navázat užší spolupráci.

Jak ale uvedl server Euractiv.com, Macronova vize společné obranné síly EU zůstává zatím jen jeho snem a mezi členskými státy přetrvávají v této otázce zásadní neshody. Za iluzi považuje vznik společné evropské armády i Miroslav Žižka, bývalý vojenský představitel ČR při NATO a EU (více v článku Euroskopu zde). Brání tomu podle něj jak politické, tak praktické důvody.

Macron navštíví místa postižená válkou i ekonomickou krizí

Macron během tohoto týdne hodlá navštívit regiony na východě a severu Francie, které 1. světová válka postihla nejvíce. Francouzská média upozorňují, že oslavy konce války Macron hodlá využít i ke zlepšení svého obrazu u francouzské veřejnosti. Oblasti někdejších bojů, které navštíví, jsou totiž často zároveň regiony, kterým se v hospodářské oblasti nevede právě nejlépe.

V úterý prezident uctil památku padlých v bitvě u Verdunu a v Remeši spolu s maliským prezidentem Ibrahimem Boubacarem Keitou vzpomenul na africké vojáky, kteří bojovali ve francouzské armádě v první světové válce. Ve středu a ve čtvrtek pak navštívil místa bojů podél belgické hranice. V pátek se v městečku Albert u Amiens setká s britskou premiérkou Theresou Mayovou, s níž uctí oběti bitvy na Sommě, ve které bojovali Francouzi a Britové bok po boku.

V sobotu Macron navštíví s německou kancléřkou Angelou Merkelovou severofrancouzské Compiégne, poblíž kterého 11. listopadu 1918 podepsali francouzský maršál Ferdinand Foch a německý státní tajemník Matthias Erzberger v železničním voze příměří, které ukončilo boje první světové války. Vrcholem týdne budou nedělní oslavy v Paříži, kam dorazí šest desítek hlav států a vlád včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, ruského prezidenta Vladimira Putina či německé kancléřky Angely Merkelové. Za Česko se ceremonie zúčastní premiér Andrej Babiš.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek