Brexit: Britská vláda podpořila návrh dohody


Euroskop, čtk, 15. 11. 2018

Britská vláda včera podpořila návrh dohody o brexitu, o které Londýn s Evropskou unií intenzivně vyjednával od června 2017. Dokument, který na 585 stranách určuje pravidla odchodu Británie z EU, vzápětí zveřejnila Evropská komise. Její hlavní brexitový vyjednavač Michel Barnier označil připravený návrh za průlom v dosavadních jednáních.

Dokument nyní potřebuje politický souhlas na obou stranách: předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker již navrhl, aby předseda Evropské rady Donald Tusk svolal mimořádný summit EU; v Londýně bude o navržené dohodě jednat britský parlament.

Britský kabinet včera o předloženém dokumentu dojednaném premiérkou Theresou Mayovou jednal téměř pět hodin. Ministerská předsedkyně poté oznámila, že získala podporu svých ministrů pro dohodu, která je podle ní „tou nejlepší možnou“ a jejíž přijetí je v „národním zájmu.

V krátkém projevu dala premiérka najevo, že existovaly jen dvě alternativy: „Volba byla mezi touto dohodou, která nám umožní získat zpět kontrolu a vybudovat lepší budoucnost pro naši zemi, a tím, abychom se vrátili na začátek s další nejednotou, další nejistotou a nesplněním slibu referenda (o brexitu).“

Průlom v jednáních

Na rozhodnutí britské vlády celé odpoledne netrpělivě čekali v Bruselu, kde mimo jiné jednali velvyslanci 27 zbývajících zemí EU.

Po rozhodnutí britského kabinetu vystoupil hlavní unijní vyjednavač Barnier, který návrh dohody označil za mezník v dosavadních jednáních. Upozornil však, že cesta ke konečnému vystoupení Británie z unie ještě může být dlouhá a obtížná.

Koordinátor Evropského parlamentu pro brexit Guy Verhofstadt uvedl, že přijetí předjednané dohody britskou vládou umožní, aby Británie EU opustila a zároveň si s blokem udržela úzké vazby.

Dohoda a mimořádný summit

Předseda Evropské komise Juncker už zaslal předsedovi Evropské rady Tuskovi dopis, ve kterém píše, že nastal „rozhodující pokrok“, a doporučuje svolání mimořádného summitu EU. Na něm by premiéři a prezidenti zemí evropské sedmadvacítky připravenou dohodu schválili. Summit by se podle dřívějších informací mohl konat 25. listopadu.

Dohoda, jejíž dokončení bylo ohlášeno v úterý, se týká především práv občanů EU v Británii a Britů v jiných zemích EU, vyrovnání britských finančních závazků a přechodného období po odchodu Spojeného království z bloku v březnu 2019.

Jednání nejvíce komplikovala otázka režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem a takzvaná pojistka, která má zabránit vzniku hranice mezi Irskem a Severním Irskem.

dohoda o brexitu
Hlavní unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier společně s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Zdroj: ČTK

Britský odchod z EU

Mezinárodní měnový fond (MMF) včera varoval, že odchod Británie z Evropské unie bez dosažení přechodné obchodní dohody by tuto zemi ve srovnání se setrváním v EU připravil o zhruba šest procent hrubého domácího produktu (HDP), tedy přibližně o čtyřletý hospodářský růst. Přechodná obchodní dohoda by hospodářskou újmu způsobenou Británii brexitem snížila zhruba na polovinu.

Text připravené brexitové dohody byl zveřejněn 135 dnů před odchodem Británie z evropského bloku, ke kterému dojde 29. března 2019. Vyjednavači k návrhu dokumentu dospěli po více než 19 měsících od zahájení dvouletého období určeného pro vyjednání podmínek odchodu některé členské země z Evropské unie.

Britové se pro opuštění EU vyslovili v referendu 23. června 2016 a po více než devíti měsících – 29. března 2017 – Londýn oficiálně oznámil Bruselu záměr odejít z unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek