Verhofstadt: Bez pojistky EP nebude moci potvrdit dohodu o brexitu

24.01.2019
Euroskop, čtk

Bez trvalé a funkční pojistky pro celní režim na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem nebude moci Evropský parlament ratifikovat dohodu o odchodu Británie z EU. Do Londýna to po svém dnešním jednání vzkázala příslušná skupina Evropského parlamentu, jejíž práci řídí belgický liberální europoslanec Guy Verhofstadt.

Když britská sněmovna tento měsíc odmítla text „rozvodové dohody“, který se dlouho s EU dojednával, rozhodla se britská premiérka Theresa Mayová pro cestu dalšího vyjednávání se skeptickými poslanci.

Pokud britský parlament smlouvu neschválí, hrozí, že země 29. března Unii opustí bez dohody, takzvaným tvrdým brexitem s řadou okamžitých komplikací a negativních hospodářských důsledků.

Trvající debaty kolem režimu na irské hranici

Někteří poslanci žádají právě nové dojednání pojistky pro irskou hranici, která podle nich může Británii trvale svázat s EU v celní unii. Nevěří totiž právně nezávaznému ujišťování z kontinentu, že řešení obsažené v návrhu smlouvy by ideálně vůbec nemělo nastat, protože obě strany dojednají lepší způsob uspořádání. A pokud by na něj došlo, tak jen na časově omezenou dobu, opět do chvíle, než se najde lepší a trvalá varianta.

Obě strany se snaží zajistit, že hranice mezi Irskem a britským severním Irskem – a po brexitu jediná pozemní hranice Velké Británie s EU – zůstane stejně prostupná jako dosud. Důsledkem tvrdého brexitu by přitom paradoxně byl nejspíš také okamžitý vznik vnější hranice EU se souvisejícími kontrolami osob i zboží.

Členské země, unijní vyjednavač Michel Barnier i zástupci Komise ale britské straně opakují, že ačkoliv jsou připraveni tyto své záruky zopakovat, není nové jednání o části dohody o vystoupení možné. Text, který se dojednával dlouhé měsíce, je podle EU27 výsledkem kompromisů na obou stranách a nejlepší možný.

Unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier
Hlavní unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier. Zdroj: ČTK.

Odmítnutí dohody zvyšuje riziko tvrdého brexitu

Podobný postoj dnes zaujala i europarlamentní skupina pro brexit, kterou vede Verhofstadt. „Smlouva o vystoupení je spravedlivá, nelze ji znovu dojednávat. To se týká zvláště pojistky, neboť ta zajišťuje, že se za žádných okolností nezpevní hranice na Irském ostrově a zároveň je pojistkou zachování integrity jednotného trhu,“ uvedla skupina.

Europarlament očekává, že britská strana rychle přijde s „pozitivním a životaschopným návrhem dalšího postupu“. Odmítnutí dohody podle Evropského parlamentu zvyšuje pravděpodobnost tvrdého brexitu, jehož dopady různé specifické domluvy obou stran v konkrétních oblastech nemohou plně zmírnit.

Ačkoliv takový vývoj není podle zástupců europarlamentu v zájmu ani jedné ze stran, je odpovědným postupem zintenzivnění příprav na takovou situaci. Evropský parlament bude o dění kolem brexitu diskutovat na konci ledna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek