Britští poslanci podpořili plán Mayové změnit irskou pojistku

30.01.2019
Euroskop, čtk

Návrh britské premiérky Theresy Mayové ohledně dalšího postupu v procesu odchodu Británie z EU včera úspěšně prošel dolní komorou parlamentu. Poslanci přitom podpořili pozměňovací návrh, který požaduje, aby severoirskou pojistku ve stávající „rozvodové“ dohodě s Unií nahradila nespecifikovaná „alternativní ujednání“. Mayová již avizovala, že o právně závazném textu dohody bude chtít znovu s EU vyjednávat.

Vládní usnesení, kterým poslanci berou na vědomí plány Mayové, bylo na závěr včerejšího hlasovacího bloku přijato bez formálního hlasování.

Předtím Dolní sněmovna poměrem 317 ku 301 hlasům schválila pozměňovací návrh konzervativce Grahama Bradyho ohledně vypuštění kontroverzní irské pojistky z brexitové dohody. Mayová se na začátku úterní rozpravy toto opatření podpořila.

Silnější vyjednávací mandát Mayové

Předsedkyně vlády podle agentury Reuters doufá, že rozhodnutí britských poslanců ukáže EU, že Mayová disponuje v parlamentu dostatečnou podporou pro svůj záměr znovu jednat o brexitové dohodě. Právě irská pojistka byla hlavní příčinou, proč parlament dohodu o podmínkách odchodu z EU dojednanou s Bruselem už jednou odmítl.

Řada poslanců se obávala, že pojistka, která by měla zabránit zavedení klasického hraničního režimu mezi Irskem a Severní Irskem, představuje riziko udržením pout s evropskými strukturami i po brexitu.

Britská média ještě před hlasováním o pojistce psala, že EU má dopředu připravené prohlášení, že o brexitové dohodě znovu jednat nehodlá. Mayová navíc v minulosti tvrdila, že žádná úmluva s EU se bez pojistky neobejde.

Poslanecké návrhy k tzv. tvrdému brexitu

Dolní komora britského parlamentu včera také těsnou většinou osmi hlasů podpořila návrh konzervativní poslankyně Caroline Spelmanové a labouristy Jacka Dromeyho, který odmítá variantu, že Británie opustí Evropskou unii bez dohody.

Tento dodatek k vládnímu plánu dalšího postupu ve věci brexitu však nespecifikuje, jak tohoto cíle dosáhnout, a není pro vládu právně závazný. Pro návrh se vyslovilo 318 zákonodárců, proti 310, přičemž vláda premiérky Theresy Mayové si přála jeho zamítnutí.

Britská média již delší dobu uvádějí, že v Dolní sněmovně podle všeho existuje většina, která si neřízený brexit nepřeje, vláda však toto možné vyústění nechce vyloučit. Mayová opakuje, že zabránit brexitu bez dohody lze pouze schválením „nějaké“ dohody, nebo úplným zastavením odchodu z Evropské unie, což nepovažuje za správné řešení.

Odvrátit neřízený brexit bylo cílem i návrhu z dílny labouristické poslankyně Rachel Reevesové, který dnes ale neprošel rozdílem 32 hlasů neprošel (290 pro, 322 proti). Opatření požadovalo odklad odchodu z EU v případě, že by parlament do 26. února nepodpořil dohodu s EU27.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek