Prognóza: Ekonomika EU zpomalí kvůli nejistotě doma i ve světě


Evropská komise, čtk, Euroskop

Evropské hospodářství letos poroste už sedmý rok v řadě, ale kvůli nejistotě ve světovém obchodu a domácí situaci ve velkých zemích EU bude růst pomalejší, než Evropská komise (EK) předpokládala loni na podzim. Vyplývá to ze zimní hospodářské prognózy, kterou dnes Komise zveřejnila. Pro celou EU očekává v letošním roce růst 1,5 % HDP, zatímco na podzim jej odhadovala na 1,9 %. Mírněji má růst také eurozóna – místo o 1,9 % jen o 1,3 %.

„Zpomalení hospodářského růstu by mělo být v důsledku nejistot panujících v oblasti světového obchodu a domácích faktorů v našich největších ekonomikách výraznější, než se loni na podzim čekalo, a to zejména v eurozóně,“ uvedl dnes komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici.

Hospodářské základy Evropy jsou ale podle něj nadále pevné a dobré zprávy se týkají například míry zaměstnanosti či příznivého investičního prostředí. Ve druhé polovině letošního roku a v roce příštím by měl růst ekonomiky opět začít nabírat rychlost, doplnil komisař.

Růst ekonomiky států EU podle zimní prognózy Evropské komise zpomalí

Problémy německého automobilového průmyslu, protesty ve Francii nebo zpomalení Číny – to všechno stojí za odhadem nižšího růstu ekonomiky států EU i eurozóny. Zdroj: Pexels.com

Ekonomika států EU nadále poroste, jen méně

Pro rok 2020 Komise předpokládá v celé EU hospodářský růst na úrovni 1,7 % oproti podzimnímu odhadu 1,8 %, v eurozóně 1,6 %, o 0,1 procentního bodu méně než na podzim.

Komise snížila oproti podzimu i odhad výsledků za loňský rok, a to jak pro EU, tak eurozónu z 2,1 % na 1,9 %. V roce 2017 přitom EU i eurozóna rostly o 2,4%.

Prudký pokles cen energií a pomalejší růst cen potravin zpomalily na konci roku 2018 inflaci v zemích platících eurem. Ta tak byla v roce 2018 v průměru 1,7 %, o rok dříve to bylo 1,5%. Vzhledem k vývoji cen ropy očekává nyní Evropská komise pro rok 2019 v eurozóně růst spotřebitelských cen o 1,4 % a mírné zvýšení na 1,5 % o rok později. V celé EU čeká letos Komise inflaci 1,6 % a o rok později 1,8 %.

Zimní hospodářská prognóza Evropské komise pro Českou republiku

Česká ekonomika letos poroste zhruba stejně jako loni, dlouhodobě ale její tempo růstu zpomaluje. Zdroj: Evropská komise

Problémy má Německo, Francie i Itálie

Kromě komplikující se situace v mezinárodních obchodních vztazích rostou některé velké evropské ekonomiky pomaleji, než se čekalo třeba kvůli problémům výroby automobilů v Německu, sociálnímu napětí ve Francii a nejistotám kolem italské fiskální politiky.

Komise v této souvislosti připomněla horšící se odhad hospodářského vývoje v Německu, Itálii a Nizozemsku. Upozornila ale také, že řada členských států těží z trvající vysoké domácí poptávky, částečně podporované i penězi z evropských fondů.

Zimní hospodářská prognóza Evropské komise pro státy EU

Zimní hospodářská prognóza Evropské komise – růst HDP v zemích EU. Zdroj: Evropská komise

Pro EU je hlavním zdrojem nejistoty brexit

Evropská komise dnes upozornila, že prognózu ovlivňuje nejistota kolem dění, které může vývoj evropského hospodářství ovlivnit. Komplikace hrozící hladkému mezinárodnímu obchodu trvají podle EK už delší dobu a zůstávají důvodem ke znepokojení. Hospodářství Číny může zpomalit výrazněji, než se čeká a na náhlé změny hodnocení rizik jsou velmi citlivé světové finanční trhy.

„Důležité je, že jsme si těchto vzrůstajících rizik vědomi. Dalším krokem je zvolit vhodnou kombinaci politik, kterou může být podpora investic, intenzivnější realizace strukturálních reforem a obezřetná fiskální politika,“ řekl místopředseda Komise pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis.

Pro Unii zůstává hlavním důvodem nejistoty vývoj kolem odchodu Británie z EU. Komise upozornila, že její odhad vývoje britského hospodářství v nynější prognóze je tak čistě technický a založený na předpokladu zachování stávající podoby vzájemných vztahů.

Autor: Evropská komise, čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek