Mayová utrpěla porážku: Poslanci budou hlasovat o tvrdém brexitu


Euroskop, čtk, 13. 3. 2019

Britský parlament v úterý opět jasnou převahou hlasů odmítl brexitovou dohodu, ve středu proto bude hlasovat, zda chce Evropskou unii opustit zcela bez dohody. Premiérce Therese Mayové v prosazení dohody nepomohlo ani to, že po dohodě s předsedou Evropské komise brexitový balíček na poslední chvíli v pondělí doplnila ve snaze vyhovět kritikům takzvané irské pojistky. Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn po hlasování prohlásil, že je načase vypsat nové parlamentní volby. EU prostřednictvím mluvčího předsedy Evropské rady Donalda Tuska sdělila, že je hlasováním zklamána.

Návrh dohody v úterý večer podpořilo jen 242 zákonodárců, proti se jich postavilo 391. V lednu, kdy hlasovali o dohodě poprvé, pro ni ruku zvedlo 202 poslanců a proti bylo 432. Britská vláda tak nyní utrpěla historicky největší porážku v parlamentu.

Tentokrát dohodu podpořilo 235 členů vládní Konzervativní strany a čtyři nezávislí, k nimž se přidali také tři rebelové z Labouristické strany. Proti dohodě hlasovalo 238 labouristů, 75 konzervativců, 35 poslanců Skotské národní strany (SNP), 11 Liberálních demokratů, 11 členů Nezávislé skupiny, deset poslanců severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), šest nezávislých, čtyři zákonodárci velšské strany Plaid Cymru a jeden zástupce Zelených. Rozdíl mezi příznivci a odpůrci dohody tak činil 149 hlasů.

Mezi vládními konzervativci, kteří se postavili proti dohodě, byli například zastánci tvrdého brexitu Iain Duncan Smith a Jacob Rees-Mogg či bývalí ministři vlády premiérky Mayové Boris Johnson, Esther McVeyová a Dominic Raab. Bývalý ministr pro brexit David Davis překvapivě – na rozdíl od svého nástupce ve funkci Raaba – dohodu podpořil.

Britští poslanci v úterý odmítli dohodu o brexitu

Britští poslanci znovu odmítli dohodu o brexitu i přes úpravy, které Mayová na poslední chvíli vyjednala. Nyní musejí rozhodnout, jak dál. Zdroj: ČTK

Odklad, nová nebo žádná dohoda?

Mayová po úterním hlasování uvedla, že je odmítnutím dohody zklamána. Nyní bude chtít znát postoj parlamentu, jak dále pokračovat. Pokud ve středu poslanci odsouhlasí odchod bez dohody, vláda toto rozhodnutí naplní. Očekává se, že parlament tento černý scénář odmítne, v takovém případě bude ve čtvrtek hlasování o tom, zda odchod z EU odložit. Nyní je termín odluky stanoven na 29. březen.

Premiérka zdůraznila, že poslanci se musí rozhodnout, zda chtějí odchod bez dohody, odklad odluky, odvolání brexitu, nebo vypsání nového referenda. Upozornila také, že pokud se parlament rozhodne pro prodloužení vyjednávací lhůty, bude EU chtít vědět, jak přesně Londýn hodlá čas navíc využít.

„Jsou to nezáviděníhodné volby. K těmto možnostem se ale nyní musíme postavit,“ řekla Mayová.

Corbyn, který před hlasováním vyzval k odmítnutí dohody, avizoval, že hodlá opět předložit Dolní sněmovně k hlasování brexitový návrh své strany, který je podle něj alternativou, jež by mohla v parlamentu najít podporu většiny. Obsahem labouristického návrhu je podle něj „vyjednaná celní unie, přístup na trh a ochrana práv“.

Bývalý britský ministr zahraničí a zastánce odchodu z EU Boris Johnson je pro odluku bez dohody. Vidí v tom i přes očekávané počáteční problémy návrat k sebeúctě. Na scénář odchodu bez dohody se připravuje i EU. Tuskův mluvčí Preben Aaman v úterý řekl, že pravděpodobnost tohoto scénáře nyní vzrostla.

Problém irské pojistky

Proti dohodě předložené Mayovou se postavila vedle části premiérčiny konzervativních poslanců také severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), která podporuje menšinovou vládu Mayové. DUP před hlasováním uvedla, že nevidí možnost dohodu podpořit.

Mayová přitom v pondělí večer ve Štrasburku dojednala s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem doplňky, jejichž podstatou jsou ujištění, že Británie nebude neomezenou dobu vázána k unijním pravidlům pomocí takzvané irské pojistky a že obě strany budou do prosince 2020 usilovat o „alternativní ujednání“, díky nimž by nemuselo sporné ustanovení vůbec vstoupit v platnost.

Generální prokurátor Geoffrey Cox v analýze ale oznámil, že podle jeho názoru právní riziko, že Británie i po odchodu z EU uvázne v unijních strukturách na neomezenou dobu při uplatnění irské pojistky, nadále trvá. Právě to některým euroskeptickým poslancům vadilo, což je vedlo k odmítnutí dohody.

EU ze své strany udělala vše, co mohla

„Litujeme výsledku večerního hlasování a jsme zklamáni, že britská vláda nebyla schopna zajistit většinu pro dohodu o vystoupení, odsouhlasenou oběma stranami v listopadu,“ napsal v prohlášení pro média mluvčí šéfa Evropské rady Donalda Tuska Preben Aaman. Po několikanásobných dodatečných zárukách z evropské strany je podle něj těžké vidět, co víc by bylo možné z unijní strany udělat.

„Pokud existuje řešení stávajícího patu, může být nalezeno jen v Londýně,“ uvedl Aaman.

Tuskův mluvčí v prohlášení zdůraznil, že unie za textem smlouvy dál stojí a to včetně právě pojistky, která má v případě potřeby zajistit neexistenci standardní vnější hranice EU mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Doplnil, že pokud britská strana předloží zdůvodněnou žádost o prodloužení dvouletého období na vyjednávání, které končí 29. března, sedmadacet ostatních zemí EU žádost posoudí a jednomyslně rozhodne. „EU27 bude očekávat věrohodné zdůvodnění možného prodloužení a jeho délky,“ uvedl mluvčí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek