Rozhodne dnešní summit o termínu brexitu?


Marie Bydžovská, Euroskop, 21. 3. 2019

V Bruselu dnes začíná dvoudenní zasedání Evropské rady, kterého se za Česko účastní premiér Andrej Babiš. Lídři zemí EU budou mimo jiné řešit, jak zareagují na písemnou žádost britské premiérky Theresy Mayové o odklad termínu odchodu Velké Británie z EU. Kromě nejsledovanějšího tématu – brexitu – budou představitelé zemí EU jednat i o vnějších vztazích, klimatické politice, zaměstnanosti, růstu a konkurenceschopnosti.

Pouhých osm dní před původním datem britského odchodu z EU není stále jasné, za jakých podmínek Británie Unii opustí. Není pravděpodobné, že šéfové států a vlád ostatních 27 zemí dnes rovnou vyhoví středeční žádosti britské premiérky Theresy Mayové o přeložení termínu až na 30. červen.

Předseda summitů Donald Tusk už souhlas o „krátký odklad“ podmínil tím, že britský parlament příští týden na třetí pokus konečně schválí od prosince hotový text dohody o spořádaném brexitu. Mnohé státy také mají kvůli legislativním i politickým důsledkům problém s odkladem britského odchodu až za termín konání letošních voleb do Evropského parlamentu na konci května.

EU by měla podle Babiše přitvrdit

Podle českého premiéra je už čekání na rozhodnutí Britů pro řadu zemí včetně ČR frustrující a EU by měla přitvrdit. „Pro mě jsou prioritní zájmy českých firem a českých občanů, ale už to potřebujeme rozseknout a není možné čekat do nekonečna, “ řekl před odletem.

Před odletem na summit
Premiér Andrej Babiš před odletem na summit Evropské rady odpovídá na dotazy novinářů. Zdroj: Úřad vlády

„Určitě nás čeká složité rozhodování. Potřebujeme mít jistotu, že během prodloužení dojde k odsouhlasení dohody, kterou jsme vyjednávali dva a půl roku,“ řekl český premiér. Místo 30. června vidí Babiš možnost posunutí termínu k polovině dubna, kdy vyprší termín pro organizaci evropských voleb.

Britská premiérka při příchodu na jednání na dotaz novinářů, zda je připravena i na odchod Británie z EU bez dohody, odpověděla, že „doufá, že se podaří dohodu dojednat“. „Nyní je důležité, že Parlament naplní rozhodnutí z referenda a že se podaří pro britské občany zajistit brexit…. Stále pokračuji v práci na zajištění toho, aby Parlament schválil dohodu a mohli jsme odejít podle odsouhlasených pravidel,“ řekla Mayová.

Protesty, brexit
Protestující v Bruselu z hnutí „Make love, not Brexit“. Zdroj: čtk

Lídři EU budou ladit noty před summitem s Čínou

Brexit bude první částí dnešních diskusí, hned po tradičním krátkém setkání s předsedou Evropského parlamentu Antoniem Tajanim. U večeře pak šéfy států a vlád čeká strategická debata o tom, zda je hospodářsky i politicky na světovém hřišti rostoucí Čína především partner nebo do větší míry konkurent. Unie se chystá na summit s Čínou 9. dubna a Pekingu chce nabídnout dohody například ohledně investic, diskutovat se ale bude také o problematických věcech jako je kybernetická bezpečnost.

Dalším stěžejním tématem zasedání Evropské rady bude hospodářská politika eurozóny. Evropská rada navrhne opatření, díky kterým by do roku 2020 byla předložena dlouhodobá strategie zaměřená na boj proti změně klimatu a na omezení emisí skleníkových plynů. EU usiluje zejména o to, aby se z Evropy stala nízkouhlíková ekonomika vyznačující se vysokou energetickou účinností. EU si rovněž stanovila za cíl snížit do roku 2050 emise skleníkových plynů o 80–95 % oproti úrovním v roce 1990.

Předsedové vlád zemí V4 se před zahájením summitu setkají s evropskou komisařkou pro obchod Cecilií Malmströmovou. Hlavním tématem schůzky bude vyjednávání obchodní dohody mezi EU a USA. „Potřebujeme vědět, co přesně Evropská unie vyjednává a jaké by to mělo dopady na nás,“ řekl český premiér před odletem.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek