Lídři EU-27 rozhodli o prodloužení lhůty pro brexit


Euroskop, 21. 3. 2019

Lídři 27 zemí Evropské unie se dnes večer shodli na společné odpovědi na středeční žádost britské premiérky Theresy Mayové o odklad odchodu její země z evropského bloku. Na twitteru to pozdě v noci uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk. EU27 se vyslovila pro dvě varianty, přičemž obě počítají s kratší dobou odkladu, než žádala Mayová navrhující 30. červen.

Ačkoli ke krátkému odložení britského odchodu z EU se většina prezidentů a premiérů včetně šéfa české vlády Andreje Babiše stavěla od začátku jednání vstřícně, kamenem úrazu bylo určení přesného data.

Požadavky premiérky Mayové

Britská premiérka Theresa Mayová v dopise, který před summitem zaslala předsedovi Evropské rady Donaldovi Tuskovi, požádala o odsunutí do 30. června. Právníci Evropské komise ale opakovaně upozorňovali, že Británie by měla odejít nejpozději 22. května, jinak by se totiž podle nich musela zúčastnit voleb do Evropského parlamentu.

Přibližně hodinu a půl vysvětlovala dnes odpoledne Mayová v Bruselu partnerům z ostatních zemí nynější situaci kolem brexitu a důvody, které ji vedly k žádosti o jeho přeložení na pozdější termín. Poté o své reakci jednali šéfové sedmadvaceti zemí už bez její přítomnosti.

Na stole jsou dvě varianty

Lídři zemí EU se nakonec po několika hodinách komplikovaných jednání shodli na možnosti odložit brexit do 22. května, nebo do 12. dubna. V prvním případě je podmínkou, že britská Dolní sněmovna příští týden, tedy před dosud platným datem brexitu 29. března, na třetí pokus schválí už dvakrát odmítnutou dohodu o vystoupení. Pak by Británie přestala být členskou zemí EU k 22. květnu.

Druhá varianta považuje za klíčové datum 12. dubna s tím, že Londýn má do té doby Evropské radě upřesnit, jak si představuje další postup.

Evropská rada březen 2019
Jednání Evropské rady v Bruselu. Zdroj: Úřad vlády

Britská vláda věří, že parlament dohodu schválí

Britská vláda soudí, že dvakrát odmítnutá „rozvodová“ dohoda má příští týden dobrou šanci na schválení. V rozhovoru s televizí Sky News to dnes řekl náměstek ministra pro brexit Kwasi Kwarteng. V tuto chvíli přitom ale není jisté ani to, zda předseda Dolní sněmovny John Bercow toto hlasování umožní.

Do Bruselu dnes zamířil také šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Po jednání s čelnými představiteli EU prohlásil, že je odhodlán zabránit brexitu bez dohody. Strana podle něj nyní zvažuje, jaké návrhy ohledně dalšího postupu předloží příští týden.

Mayová ve středu členy Dolní sněmovny v emotivním projevu obvinila, že mohou za současné průtahy a patovou situaci. Britský tisk dnes v této souvislosti píše, že mnoho poslanců kvůli vyhrocené brexitové atmosféře dostává výhrůžky. Místopředseda britského parlamentu Lindsay Hoyle proto dnes doporučil poslancům, aby se pokud možno nepohybovali venku sami a na cesty do práce nebo domů si raději brali taxi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek