Britská vláda odložila hlasování o brexitovém zákoně

23.05.2019
Euroskop, čtk

Britská vláda dnes kvůli sílící nespokojenosti uvnitř kabinetu i Konzervativní strany ustoupila a odložila parlamentní hlasování o klíčovém zákonu o brexitové dohodě s EU, který se Dolní sněmovně původně chystala předložit v prvním červnovém týdnu. Pokračují také spekulace o možné demisi premiérky Theresy Mayové; podle deníku The Times ji předsedkyně vlády může ohlásit už v pátek. Vnitropolitické dění zastínilo i volby do Evropského parlamentu, které se v Británii konají dnes. Průzkumy v nich vládním konzervativcům předpovídají historickou porážku.

Kdy vláda parlamentu brexitový zákon předloží, není jasné. Ode dneška až do 4. června totiž poslanci nezasedají. „Budeme sněmovnu informovat o vývoji, až přestávka skončí,“ uvedl zástupce kabinetu Mark Spencer a dodal, že text zákona vláda zveřejní v prvním červnovém týdnu.

Mayová nepřesvědčila labouristy

Premiérka plánuje hluboce rozdělené Dolní sněmovně předložit třikrát odmítnutou dohodu o podmínkách odchodu z EU právě formou zmíněného prováděcího zákona, který by dokument včlenil do britského práva. V něm chce Mayová ve snaze získat na svou stranu labouristickou opozici zakotvit i nové návrhy, které mluvčí vlády v úterý prezentoval jako „významné změny“. Labouristé ale nabídku bryskně odmítli a britský tisk soudí, že zákon tak nemá v parlamentu šanci na schválení.

Snaha Mayové získat ústupky na svou stranu labouristy, a především zmínka o dalším brexitovém referendu, ale vyvolala nový rozkol v britském kabinetu. Ve středu jej opustila Andrea Leadsomová, která za vládu vytvářela agendu dolní komory parlamentu. Jejím nástupcem byl dnes jmenován konzervativní právník Mel Stride. Downing Street ohlásila i několik dalších menších přesunů ve vládě.

Média spekulují o rezignaci premiérky

Britský tisk dnes spekuluje, že Mayová v pátek ohlásí rezignaci. Spojenci šéfky kabinetu podle The Times soudí, že se tak stane po setkání s Grahamem Bradym, předsedou takzvaného Výboru 1922, který sdružuje většinu konzervativních poslanců. Mluvčí Mayové to odmítl komentovat a ministr zahraničí Jeremy Hunt prohlásil, že Mayová bude premiérkou ještě na začátku června, kdy zemi navštíví americký prezident Donald Trump.

Jeden z vlivných členů Výboru 1922 Geoffrey Clifton-Brown nicméně pohrozil, že pokud Mayová v pátek neoznámí datum své rezignace, výbor umožní hlasování o důvěře Mayové jako šéfce strany. To by si vyžádalo změnu vnitrostranických pravidel. „Chci, aby stanovila časový plán svého odchodu. Domnívám se, že slepé popírání znějící dnes (ze sídla premiérky) je jen kouřová clona, neboť předsedkyně vlády nechce ovlivnit výsledek evropských voleb,“ řekl Clifton-Brown agentuře Press Association.

Británie měla původně EU opustit 29. března. Později se termín brexitu posunul na 12. dubna a nyní je nejzazším termínem 31. říjen letošního roku. Protože zatím Britové zůstávají plnoprávnými členy EU, konají se dnes v Británii volby do Evropského parlamentu. Žádné odhady výsledků se ale večer po hlasování nečekají a výsledky samotné budou zveřejněny až v noci na pondělí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek