Kde je v Evropě nejčistší voda ke koupání?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 10. 6. 2019

Kvalita vody evropských koupališť je ve více než 85 % případů hodnocena jako „výborná“ a splnila tak nejpřísnější normy. Čistou vodu si lidé nejvíce užijí na Kypru, Maltě nebo v Rakousku. V České republice má voda nevyhovující kvalitu pouze na dvou místech. Vyplývá to z nejnovější výroční zprávy o kvalitě vody ke koupání v Evropě, kterou ve čtvrtek vydala Evropská komise a Evropská agentura pro životní prostředí (EEA).

Minimální požadavky na kvalitu vody podle evropských předpisů splnila ve 28 členských státech 95,4 % lokalit ke koupání. EU jich v loňském roce monitorovala celkem 21 831, do zprávy bylo zahrnuto také 300 lokalit monitorovaných v Albánii a ve Švýcarsku. Stav jednotlivých koupališť ukazuje interaktivní mapa.

Výborná kvalita vody je zejména na Kypru, kde toto hodnocení získalo 99,1 % všech lokalit, na Maltě (98,9 %), v Rakousku (97,3 %) a v Řecku (97 %). Bez obav se mohou lidé koupat na Kypru, v Řecku, v Lotyšsku, v Lucembursku, na Maltě, v Rumunsku a ve Slovinsku, kde všechny koupaliště dosáhly v roce 2018 alespoň „přijatelné“ kvality.

Kvalita vody ke koupání v Evropě

Největší podíl míst ke koupání s výbornou kvalitou vody najdou lidé na Kypru, Maltě, v Rakousku, Řecku nebo Chorvatsku. Zdroj: Evropská komise

V ČR mají nevyhovující kvalitu vody 2 rybníky

V České republice bylo monitorováno 153 lokalit ke koupání, z nichž 81,7 % dosáhlo výborné kvality vody. Na nedostatečnou čistotu vody by si Češi měli dát pozor na dvou místech – rybníku Mělici v Pardubickém kraji a Staňkovském rybníku v Jihočeském kraji. Pouze „přijatelná“ je kvalita vody v rybníku Sykovec na Vysočině a rybníku Chmelař v Ústeckém kraji. Všechna ostatní mají alespoň „dobrou“ kvalitu vody.

Kompletní zpráva o čistotě vody v českých lokalitách ke koupání je k dispozici zde.

Nevyhovující kvalita vody ke koupání se nejčastěji objevila v Itálii (89 lokalit, tj. 1,6 %), ve Francii (54 lokalit, tj. 1,6 %) a ve Španělsku (50 lokalit, tj. 2,2 %). Zatímco ve Francii se počet koupališť se špatnou vodou loni snížil o 26 ve srovnání s rokem 2017, v Itálii a ve Španělsku naopak došlo k jeho zvýšení – v Itálii přibylo 10 a ve Španělsku 12 nevyhovujících koupališť.

Kvalita vody ke koupání v Evropě se za 40 let výrazně zlepšila

Minimální nároky na čistotu vody podle předpisů EU splňuje v Evropě naprostá většina lokalit určených ke koupání, přispívá k tomu i pravidelné monitorování. Zdroj: Pixabay.com

Kvalita vody ke koupání se v Evropě za 40 let výrazně zlepšila

„Naše zpráva potvrzuje, že se vyplatilo úsilí, které členské státy během uplynulých 40 let vynaložily zejména v oblasti čištění odpadních vod. Dnes má většina Evropanů k dispozici místa ke koupání s vodou té nejvyšší kvality. Jedná se však pouze o jednu z mnoha složek naší práce. Máme-li dosáhnout zdravějších moří, jezer a řek, musíme dále usilovat o řešení řady problémů sahajících od boje proti znečištění plasty až po ochranu mořského života,“ uvedl výkonný ředitel EEA Hans Bruyninckx.

Požadavky na vody ke koupání jsou stanoveny ve směrnici EU o vodách ke koupání. Provádění jejích pravidel přispělo k tomu, že se kvalita vod ke koupání v Evropě za posledních 40 let výrazně zlepšila. Na základě směrnice bylo zavedeno účinné monitorování a řízení, které spolu s investicemi do čištění městských odpadních vod vedlo k výraznému snížení počtu nezpracovaného nebo částečně zpracovaného komunálního a průmyslového odpadu, který původně končil ve vodě.

Místní orgány podle těchto pravidel během celé koupací sezony odebírají v oficiálně určených lokalitách vzorky vody. U vzorků se analyzuje přítomnost dvou typů bakterií, které ukazují na znečištění odpadními vodami nebo na znečištění živočišnou výrobou.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek