Kam vyrážejí Evropané za prací, studiem či zážitky?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 10. 7. 2019

Za prací do jiného státu Evropské unie loni dojíždělo 1,3 milionu Evropanů, v jiném než domovském státě předloni studovalo 1,7 milionu vysokoškoláků. Vyplývá to z údajů nové digitální publikace Eurostatu, která ukazuje, že obyvatelé EU cestují víc než kdykoli předtím, ať už za prací, studiem nebo na dovolenou.

Z 512 milionů obyvatel žijících v EU nemělo v roce 2018 necelých 8 % lidí občanství země, ve které pobývali. Zdaleka největší podíl cizinců zaznamenalo Lucembursko, kde místní obyvatelé tvořili jen 52,1 % populace. Na druhém místě skončil s velkým odstupem Kypr, kde mělo 17,3 % obyvatel jiné občanství, a Rakousko s 14,7 % cizinců.

V České republice tvořili lidé bez českého občanství podle Eurostatu jen 4,9 % populace. Nejméně obyvatel s jinou státní příslušností žilo v roce 2018 v Polsku a Rumunsku (v obou případech 0,6 %).

Populace států EU podle občanství

Populace států EU podle občanství v %: tmavě modrá barva značí občany dané země, zelená občany jiných států EU, světle modrá občany pocházející ze zemí mimo EU. Zdroj: Eurostat

Do práce přes hranice

Zhruba 1,3 milionu Evropanů ve věku 20 až 64 let dojíždělo podle Eurostatu v loňském roce za prací do jiného státu. Nejvíc rušno bylo na hranici mezi Polskem a Německem – v loňském roce dojíždělo do Německa pracovat 125 tisíc Poláků. Do Lucemburska jezdilo pracovat 88 tisíc Francouzů a 52 tisíc Němců.

Pracovníci často dojížděli také ze Slovenska do Rakouska (48 tisíc) nebo z Francie do Belgie (46 tisíc). Češi překračovali cestou do práce hranice nejvíce do Německa (37 200) a Rakouska (12 800).

Obyvatelé EU cestují víc než kdykoli v minulosti

Evropané cestují víc než kdykoli v minulosti, 83 % najetých kilometrů připadá na auta. Zdroj: Pxhere.com

V ČR je 4. největší podíl zahraničních vysokoškoláků

Publikace se věnuje také počtu vysokoškoláků studujících v jiné zemi EU. V roce 2017 jich podle údajů Eurostatu studovalo v zahraničí 1,7 milionu, což je o 22 % víc než v roce 2013. Největší podíl zahraničních vysokoškolských studentů pobýval opět v Lucembursku (46,7 %). Atraktivní je ale i Česká republika, kde 12,5 % studentů pocházelo z jiné země. ČR tak obsadila v tomto žebříčku 4. místo za Kyprem a Rakouskem.

Díky programu Erasmus+ si krátkodobé studium v zahraničí vyzkoušelo 193 tisíc bakalářských a magisterských studentů. Z České republiky vyrazilo v roce 2017 studovat do jiného členského státu Unie 5411 vysokoškoláků.

Mobilita vysokoškolských studentů v EU

Podíl zahraničních studentů na vysokých školách dané země v roce 2017. Zdroj: Eurostat

Češi hodně cestují, ale málo utrácejí

Češi zároveň podle publikace vyrážejí často na výlety – víc než čtyři pětiny (81,5 %) absolvovaly v roce 2017 alespoň jednu soukromou cestu doma nebo do zahraničí. Jsou tak čtvrtými nejnáruživějšími cestovateli v EU po Švédech, Nizozemcích a Finech. Nejčastěji vyráželi na výlety po Česku, kde strávili 69 % nocí, nejoblíbenější zahraniční destinací je Chorvatsko (5,1 % nocí) a Slovensko (3,8 %).

Během dovolených ale Češi na rozdíl od jiných národů relativně málo utrácejí. Zatímco průměrný Švéd za výlet utratil 779 eur (téměř 20 tisíc Kč), průměrný Čech vydal jen 135 eur (necelých 3500 Kč). Skromější výdaje na dovolené zaregistroval Eurostat pouze u Rumunů.

Procento lidí podílejících se na turismu

Procento populace dané země podílející se na turismu v roce 2017. Zdroj: Eurostat

Z údajů Eurostatu také vyplývá, že Češi využívají při pozemní dopravě osobní auta méně, než téměř všechny ostatní národy v EU. V roce 2016 měla auta v celé Unii na svědomí 83 % naježděných kilometrů, zatímco v Česku se jednalo jen o 74 %. Méně auta při pozemní dopravě využívali už pouze Maďaři (69 %).

Digitální publikace Eurostatu je k dispozici zde.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek