Johnson v projevu slíbil dokončení brexitu do 31. října

24.07.2019
Euroskop, čtk

Nový šéf konzervativců a příští britský premiér Boris Johnson v úterý v projevu po svém zvolení do čela Konzervativní strany zopakoval slib, že Británie odejde z Evropské unie k 31. říjnu, což později potvrdil i v proslovu ke konzervativním poslancům.

Bývalý ministr zahraničí, který v čele vlády oficiálně stane ve středu, chce svůj kabinet sestavit v nejbližších dnech. Hlavní Johnsonův proslov, v němž by měl premiér nastínit své kroky, se očekává ve středu v Downing Street a ve čtvrtek v britském parlamentu.

Johnson poděkoval svému rivalovi Jeremymu Huntovi a poraženého šéfa diplomacie ocenil jako kvalitního soupeře. Poděkoval také odcházející premiérce Therese Mayové, která ve funkci končí poté, co se jí opakovaně nepodařilo v Dolní sněmovně prosadit vyjednanou dohodu s Bruselem o podmínkách brexitu.

Kampaň skončila a práce začíná

Někdejší starosta Londýna a zastánce rázné rozluky od unijních struktur připomněl heslo své volební kampaně, kterým bylo „zajistit brexit, sjednotit zemi a porazit (šéfa labouristické opozice) Jeremyho Corbyna“. „Nyní ještě musíme povzbudit naši zemi. Brexit dokončíme 31. října a využijeme všech příležitostí, které přinese,“ řekl Johnson, jehož zvolení i projev doprovázel velký potlesk.

Nástupce Mayové připustil, že jeho zvolení do čela konzervativců, které ho automaticky vynese i do premiérského křesla, nebude všem po chuti. „Vím, že budou lidé, kteří zpochybní vaše moudré rozhodnutí,“ řekl členům strany Johnson. „Kampaň skončila a práce začíná,“ dodal v závěru svého proslovu o pohlášení výsledků hlasování.

Boris Johnson
Boris Johnson patří mezi zastánce rázné rozluky od unijních struktur. Zdroj: čtk

Johnsonův proslov byl poměrně krátký a proti očekávaní mnohých i krotký, píše britský tisk a připomíná, že hlavní projev nového premiéra se očekává až ve středu v Downing Street a ve čtvrtek v parlamentu. Právě Dolní sněmovna se různými kroky snaží zablokovat brexit bez dohody, který Johnson nevylučuje.

Deník The Guardian ale soudí, že Johnson dnes naznačil, že si nepřeje konfrontaci s Evropskou unií, protože nezopakoval svůj dřívější výrok, že Británie opustí blok „stůj co stůj“. Místo toho mluvil o významu blízkého a přátelského vztahu s EU.

Labouristický stínový ministr financí John McDonnell na twitteru označil Johnsonův první oficiální projev ve funkci šéfa konzervativců za „nesnesitelně a trapně vlažný“. Podle něj byl jako „špatně připravená řeč po večeři v golfovém klubu“.

Johnson si nepřeje předčasné volby

V úterý vpodvečer Johnson mluvil také před poslaneckým klubem své strany. Podle účastníků setkání nový šéf zopakoval, že Británie musí opustit Evropskou unii do 31. října. Slíbil také, že do výkonu funkce ministerského předsedy vloží maximální energii a prohlásil, že je třeba Británii chránit před Corbynem. Johnson rovněž řekl, že si nepřeje předčasné volby, citovala agentura Reuters poslankyni Nicky Morganovou.

Vůdce labouristů dnes zpochybnil silný mandát Johnsona jako vůdce Británie. „Boris Johnson získal podporu méně než 100.000 nereprezentativních členů Konzervativní strany tím, že slíbil daňové škrty nejbohatším, prezentoval se jako přítel bankéřů a prosazoval škodlivý brexit bez dohody,“ prohlásil Corbyn. „Ale nezískal podporu naší země,“ dodal opoziční vůdce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek