Charles Michel: Nejmladší předseda Evropské rady


Tereza Chlebounová, Euroskop, 14. 8. 2019

Belgický premiér Charles Michel usedne ve svých 43 letech do čela Evropské rady a stane se tak jejím nejmladším předsedou. Na svém kontě má ale i další politické rekordy. Kdo je tento muž, jenž se vyšvihnul do vrcholné funkce mimo jiné i díky České republice?

Od 1. prosince 2019 nahradí Donalda Tuska v čele Evropské rady dosluhující belgický předseda vlády Charles Michel. Od chvíle, kdy Lisabonská smlouva zavedla nově post předsedy Evropské rady, se stane jejím třetím šéfem a druhým Belgičanem v této funkci. Jako první se této role v roce 2009 ujal jeho krajan Herman van Rompuy.
„Charles Michel bude se svou zkušeností jako belgický předseda vlády ideální pro nalezení konsenzu a vybudování jednoty mezi členskými státy,“ komentoval jeho výběr Tusk poté, co se lídři států EU dohodli na obsazení vrcholných postů.

Budoucí předseda Evropské rady Charles Michel
Charles Michel se stane v pořadí třetím a nejmladším předsedou Evropské rady. Do roku 2009 se členské státy v jejím řízení střídaly. Zdroj: Audiovizuální služba Evropské komise

Belgičan je zvyklý nalézat kompromisy

Jak uvedl server Politico.eu, Michel je na evropské scéně velmi dobře známý, domluví se několika jazyky, chová se vždy přátelsky a nenuceně. Je přesvědčeným zastáncem evropského projektu, což by se mohlo podle serveru ukázat jako jeho slabina. Může mít totiž problém získat důvěru těch lídrů národních států, kteří jsou k EU výrazně skeptičtější.
Na druhou stranu má Michel pověst schopného vyjednavače a usmiřovače. Jak poznamenal server Euractiv.com, Belgie se svým fragmentovaným politickým systémem patří ke státům, kde jsou krize na denním pořádku. Michel si však během nich zachoval chladnou hlavu a byl schopen nalézat kompromisy v zemi rozdělené nejen politicky, ale i jazykově a ekonomicky.

Výhra nebo prohra pro střední Evropu?

Výběr 43letého Belgičana podle serveru Politico uspokojil zejména středoevropské státy včetně České republiky. Ta spolu se Slovenskem, Polskem, Maďarskem, ale také Itálií zablokovala nominaci hlavního kandidáta, nizozemského socialisty Franse Timmermanse.
Současný místopředseda Evropské komise Timmermans je podle serveru zejména ve Varšavě a Budapešti považován za ztělesnění zásahů Bruselu do vnitřních záležitostí členských zemí, protože opakovaně otevíral otázku dodržování principů demokracie a právního státu. Naopak volbu Michela vnímají středoevropské státy jako svůj úspěch.
Politico nicméně upozorňuje, že Charles Michel nemusí pro střední Evropu nutně znamenat výhru. Minulý rok například vyhrožoval státům, které odmítly přijmout svůj podíl uprchlíků, že budou vyloučeny z Schengenského prostoru a kritizoval jejich nedostatek solidarity. Michelova vláda také společně s Německem navrhla nový evropský mechanismus na kontrolu dodržování vlády práva.

Nejmladší ministr, premiér i předseda Evropské rady

Charles Michel se narodil do rodiny politika a bývalého evropského komisaře Louise Michela. Vystudoval právo na univerzitách v Bruselu a v Amsterdamu, už v 18 letech sám vstoupil do politiky v regionu Valonský Brabant a brzy se stal jednou z vůdčích postav frankofonních belgických liberálů.
Michel pokořil hned několik rekordů – ve svých 25 letech se stal nejmladším ministrem v dějinách Belgie, když získal post ministra pro domácí záležitosti ve valonské vládě. Ve věku 38 let se ujal funkce belgického předsedy vlády a stal se tak nejmladším premiérem Belgie od roku 1845. Kromě toho bude ve svých 43 letech i nejmladším předsedou Evropské rady.
V prosinci 2018 belgická vláda padla kvůli vnitřním rozporům ohledně Globálního paktu OSN o migraci, Michel následně vedl prozatímní vládu. Na jaře jeho liberální strana Reformní hnutí výrazně ztratila jak v národních, tak v evropských volbách, premiér nicméně zůstal v úřadu po dobu koaličních jednání. Podle serveru Politico mu v této situaci může přijít post šéfa Evropské rady vhod, navíc se stane jejím nejmladším předsedou a připíše si tak další rekord.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek