V Benátkách soutěží 12 filmů podpořených EU, 1 z nich český


Tereza Chlebounová, Euroskop, 29. 8. 2019

Ve středu večer odstartoval 76. ročník mezinárodního filmového festivalu v Benátkách. Představí se na něm i 12 filmů, které získaly příspěvek z programu Evropské unie MEDIA zaměřeného na podporu evropského audiovizuálního průmyslu. Čtyři z nich, včetně českého filmu Nabarvené ptáče, budou soupeřit o cenu Zlatého lva.

Film Václava Marhoula Nabarvené ptáče, který bude uveden v hlavní soutěžní kategorii Venezia76, uvidí festivaloví diváci příští pondělí. Snímek natočený podle světového bestselleru Jerzyho Kosinského znamená první soutěžní účast české kinematografie na jednom z největších filmových festivalů po 25 letech.

Zatím posledním českým filmem v hlavní soutěži v Benátkách byl přitom už v roce 1994 film Jiřího Menzela Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina. Hlavní ocenění v Benátkách získal v roce 1947 český film Siréna.

Snímek Nabarvené ptáče získal prostředky z programu Evropské unie MEDIA, který se soustředí například na distribuci evropských filmů v kinech, podporu producentů, vzdělávání pro filmové profesionály, podporu filmových festivalů, kin či filmové výchovy. V období 2014-2020 má program k dispozici přes 818 milionů eur.

V hlavní soutěžní kategorii se utkají 4 filmy, které získaly finanční podporu z evropského programu MEDIA

Program MEDIA podporuje mimo jiné produkci a distribuci evropských filmů; je součástí programu EU Kreativní Evropa, který slouží k podpoře umění, literatury, filmu, hudby a dalších kulturních odvětví. Zroj: Evropská komise

O Zlatého lva bude soupeřit 21 filmů

Mezi další snímky podpořené z programu MEDIA, které se na festivalu objeví v hlavní soutěži, patří filmy Pravda (La Vérité), francouzsko-japonská koprodukce režiséra Hirokazu Kore-eda, O nekonečnosti (Om det oändliga) švédského filmaře Roye Anderssona a Martin Eden Itala Pietra Marcella.

O Zlatého lva se bude ucházet dohromady 21 evropských filmů, například díla Prádelna (The Laundromat) amerického režiséra Stevena Soderbergha nebo Čestný host (Guest of Honour) Kanaďana Atoma Egoyana.

V Benátkách dojde i na diskuzi o šíření evropských filmů

Celkem uvede nejstarší filmový festival na světě 12 filmů, které získaly prostředky z programu na podporu evropských filmů. Kromě hlavní soutěže se představí také v soutěži Orizzonti, která se věnuje posledním estetickým a výrazovým trendům v mezinárodní kinematografii, v nezávislé sekci Giornate degli Autori a také v rámci Mezinárodního týdne filmové kritiky v Benátkách.

Na okraj benátského festivalu pořádá Evropská komise akci European Film Forum, která se letos bude věnovat otázce, jak posílit postavení evropských filmů na klíčových trzích v zahraničí a jak zasáhnout větší publikum v zemích mimo EU. Fórum se uskuteční v Benátkách v sobotu 31. srpna.

Soutěžní filmy podpořené z prostředků EU

Hlavní soutěžní kategorie Venezia76

Nabarvené ptáče; Václav Marhoul (ČR, Ukrajina, Slovensko)
La Vérité; Hirokazu Kore-eda (Francie, Japonsko)
Om det oändliga; Roy Andersson (Švédsko, Německo, Norsko)
Martin Eden; Pietro Marcello (Itálie, Francie)

Soutěžní kategorie Orizzonti

Blanco en blanco; Theo Court (Španělsko, Chile, Francie, Německo)
Madre; Rodrigo Sorogoyen (Španělsko, Francie)

Soutěžní kategorie Sconfini

Effetti Domino; Alessandro Rosseto (Itálie)

Nezávislá sekce Giornate degli Autori

Barn; Johan Haugerud (Norsko, Švédsko)
Seules les bêtes; Dominik Moll (Francie, Německo)
5 è il numero perfetto; Igor Tuveri (Itálie, Belgie, Francie)
You will die at 20; Amjad Abu Alala (Súdán, Francie, Egypt, Německo, Norsko, Katar)

Mezinárodní týden filmové kritiky

Psykosia (aka Teenage Jesus); Marie Grahtø (Dánsko, Finsko)

Víc informací o soutěžních filmech podpořených z programu MEDIA naleznete zde.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek