Dny evropského dědictví otevřou i nepřístupné památky


Tereza Chlebounová, Euroskop, čtk, 4. 9. 2019

Zhruba 800 památek se v Česku otevře veřejnosti během Dnů evropského dědictví. Mezi nimi budou i běžně nepřístupné budovy jako je třeba Žofínský palác v Praze, Bastion na pražském Pohořelci, Adalbertinum v Hradci Králové, Kostel sv. Gotharda ve Slaném nebo Sokolovský zámek. Dny evropského dědictví proběhnou od 7. do 15. září v 50 zemích Evropy.

Památek přihlášených na účast čtyřdenní akce je zhruba 800. „Aby se památka mohla zařadit do programu Dnů evropského dědictví, musí splnit jednu ze tří podmínek. Buď musí být otevřená nějaká jindy nepřístupná památka nebo její část. Nebo musí mít vstupné navzdory běžnému provozu zlevněné či zadarmo a nebo musí být její součástí nějaký speciální program,“ vysvětlila ředitelka Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Květa Vitvarová.
Akce, které proběhnou v rámci Dnů evropského dědictví v jednotlivých zemích, jsou znázorněny na interaktivní mapě zde. Vyhledávat lze podle země, typu akce nebo data konání.

Dny evropského dědictví proběhnou 7.-15. září
Během Dnů evropského dědictví se v Česku otevřou nejen historické památky, ale i radnice, školy, soudy nebo obytné domy. Zdroj: Pixabay.com

Návštěvníky čekají komentované prohlídky či vinobraní

Tématem letošního roku jsou památky a zábava. Kromě samotných památek bude připraven pro návštěvníky i doprovodný program. Akcí a událostí, které během Dnů evropského dědictví proběhnou, je zhruba 300 po celé České republice. Součástí speciálních programů bude třeba Mimořádná komentovaná prohlídka v Národním technickém muzeu, prohlídka krytu Folimanka nebo vinobraní na Karlštejně.
Své brány veřejnosti otevřou také některé vysoké školy, například Univerzita Palackého v Olomouci. „Přírodovědecká fakulta zpřístupní veřejnosti hlavní budovu na třídě 17. listopadu včetně terasy s výhledem na Olomouc. Zájemci se budou moci také podívat do nových laboratoří katedry optiky a katedry experimentální fyziky,“ uvedla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Akce bude letos slavnostně zahájena v Litomyšli

„Především nás těší ta samospráva jednotlivých měst, které s obrovskou pílí po tři desítky let zvelebují svůj domov. Letošní zahájení se koná v krásné Litomyšli. A můžeme se těšit že se v mnoha historických sídlech otevřou památky běžně nepřístupné,“ uvedl náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda.
Při slavnostním zahájení v Litomyšli bude vyhlášen také nositel tradic lidových řemesel. Tento titul se vyhlašuje od roku 2001 a je oceněním ministra kultury za přínos práce v řemeslné oblasti. Doposud bylo oceněných 74 umělců a řemeslníků. V letošním roce ocenění získají manželé Petr a Zlatuše Hejdovi za výrobu krojové obuvi a opasku, Pavel Sarauer za dřevěné do skla vsazené holubičky a Pavel Horák za broušené sklo.

Dny evropského dědictví proběhnou v 50 zemích

Dny evropského dědictví mají za cíl podpořit ochranu kulturního dědictví. Česká republika se jich účastní od roku 1991. Součástí události je i zvýšit povědomí o turistických možnostech jednotlivých měst. Podle zástupců Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska je jednou z hlavních motivací přesunout turistický ruch z vytížených měst jako je Praha nebo Český Krumlov i do menších lokalit jako jsou například Louny, Žatec nebo Slaný.
Ke konání Dnů evropského dědictví, které jsou společnou iniciativou Rady Evropy a Evropské unie, dala popud Francie v roce 1985. Dnes se jich účastní celkem 50 států, které jsou signatáři Evropské kulturní konvence. Kromě členských států Evropské unie k nim patří třeba Vatikán, Bosna a Hercegovina, Gruzie, Ukrajina nebo Rusko.
Více informací o Dnech evropského dědictví naleznete zde (v češtině), případně zde (v angličtině).

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek