Komise chce využít rezervní fondy pro případ neřízeného brexitu


Euroskop, čtk, Evropská komise, 5. 9. 2019

Podnikatelé a zemědělci ze zemí Evropské unie v případě britského odchodu z evropského bloku bez dohody budou moci využívat pomoc z rezervních evropských fondů. Rozhodla o tom ve středu Evropská komise v rámci dalšího balíčku svých doporučení pro případ neuspořádaného odchodu Británie z Evropské unie. Podle mluvčí komise Brusel bez ohledu na vývoj v britském parlamentu nemění pozici vůči brexitu, čeká na návrhy z Londýna a připravuje se na variantu neřízeného rozchodu.

Do vystoupení Spojeného království z Evropské unie dne 31. října 2019 zbývá už jen osm týdnů. Komise proto ve středu ve svém šestém sdělení o připravenosti na brexit zopakovala výzvu všem zainteresovaným subjektům ve 27 členských státech, aby se připravily na scénář bez dohody.
 
Komise také přišla již se šestou sérií opatření a doporučení, v jejímž rámci nabídla využití Evropského fondu solidarity pro státy, podniky či obyvatele, kterých se odchod Británie dotkne nejvíce. Pro zmírnění dopadů brexitu například na zaměstnance, kteří ztratí práci, by měl být rovněž k dispozici Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci.
 
Británie má vystoupit z EU 31. října 2019
EU se chystá i na brexit bez dohody, od Británie zatím nedostala žádný podstatný nový návrh na vyřešení patové situace. Zdroj: ČTK
 
V odvětví zemědělství budou k dispozici veškeré stávající nástroje pro podporu trhu a přímá finanční podpora zemědělcům, aby se zmírnily nejhorší dopady na zemědělsko-potravinářské trhy.
 
Informace k vystoupení Británie a souvisejícím dopadům, jsou k dispozici na webu vlády ČR zde. Obsahují jak scénář odchodu země na základě dohody s EU, tak variantu tvrdého brexitu.
 

Bez dohody by po brexitu nenastalo žádné přechodné období

 
„Návrhy jsou v souladu s našimi předchozími kroky. Nepřejeme si neřízený odchod Británie, ale chceme být plně připraveni na jeho možný dopad,“ řekla novinářům mluvčí komise Mina Andreevová. Využití zmíněných fondů, které jsou jinak rezervou pro případ živelních pohrom a pro tlumení dopadů globalizace na zaměstnance, musí ještě schválit Evropský parlament a členské země.
 
V případě brexitu bez dohody by se Spojené království stalo třetí zemí bez jakýchkoli přechodných ujednání. Od toho okamžiku by se na ně přestalo vztahovat veškeré primární a sekundární právo EU. Bez dohody o vystoupení by také nenastalo žádné přechodné období, které by dopady brexitu zmírnilo. 

EU nyní čeká na návrhy Británie

 
„Naše pozice je stabilní, čekáme na jakékoli konkrétní návrhy z Londýna,“ dodala mluvčí komise v reakci na úterní vývoj v Británii, kde vláda Borise Johnsona ztratila parlamentní většinu a poslanci otevřeli cestu k hlasování o zákonu vylučujícím divoký brexit.
 
Komisi s posledním vývojem jednání seznámil brexitový vyjednavač Michel Barnier. Z řad unijních diplomatů se přitom ozývají spíše skeptické hlasy pokud jde o další rozhovory s Johnsonovými lidmi, které se rovněž očekávají.
 

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek