Počet obětí terorismu v EU klesá, útoky se daří překazit


Tereza Chlebounová, Euroskop, 19. 9. 2019

V roce 2018 ubylo teroristických útoků i jejich obětí. Vyplývá to z letošní zprávy Evropského policejního úřadu (Europol) o situaci a trendech v terorismu. Plánované útoky džihádistického terorismu v zemích Evropské unie se také lépe dařilo překazit, mimo jiné díky lepší spolupráci členských států a výměně informací.

Počet obětí nábožensky motivovaného terorismu setrvale klesá od roku 2015, kdy rukou teroristů zahynulo 150 lidí. V loňském roce se podle Europolu počet obětí snížil na 13.
EU v roce 2018 zažila celkem 24 džihádistických útoků, například v Paříži nebo ve Štrasburku. Deset se jich odehrálo ve Francii, čtyři ve Velké Británii, čtyři v Nizozemsku, dva v Německu a po jednom ve Španělsku, Švédsku, Itálii a Belgii.
Útoky teroristů v EU se častěji daří překazit.
EU se zlepšuje v boji proti džihádistickému terorismu, loni se podařilo překazit dvě třetiny chystaných útoků. Zdroj: ČTK

Loni se v EU povedlo zmařit 16 teroristických útoků

Celkem sedm útoků (tři ve Francii, dva v Nizozemsku, jeden v Belgii a jeden ve Velké Británii) bylo klasifikováno jako „dokončené“, protože podle policejních orgánů těchto zemí dosáhly svého cíle. Ke čtyřem z nich se přímo přihlásil samozvaný Islámský stát.
Jedná se o zlepšení oproti roku 2017, kdy se teroristům povedlo v EU dokončit celkem deset útoků. V roce 2018 byl proveden jeden neúspěšný džihádistický útok ve Španělsku a 16 incidentů bylo zmařeno. V předchozím roce se podle údajů Europolu podařilo překazit 11 útoků a 12 jich bylo neúspěšných.
Dokončené i neúspěšné džihádistické útoky cílily převážně na civilisty a byly většinou prováděny pomocí nožů a střelných zbraní. Všechny útoky, při kterých měli teroristé v plánu použít výbušniny, se podařilo zmařit. Podle Europolu jednali pachatelé většinou osamoceně.

V boji proti terorismu pomáhá Evropské protiteroristické centrum

V roce 2018 bylo v EU zatčeno celkem 511 osob podezřelých z trestných činů souvisejících s džihádistickým terorismem. K většině zatčení došlo ve Francii, Velké Británii a Belgii, ale také v Nizozemsku, Německu a Itálii. V roce 2017 bylo kvůli džihádistickému terorismu zatčeno celkem 705 osob.
Od roku 2014, kdy Evropa zažila nárůst teroristického násilí, posilují členské státy vzájemnou spolupráci a zlepšují sdílení informací, díky čemuž se daří předcházet útokům. V lednu 2016 vytvořil Europol, který sám hraje důležitou roli při potírání terorismu, Evropské protiteroristické centrum (European Counter Terrorism Centre, ECTC). Centrum má dále zlepšit spolupráci států v boji s terorismem a přispívat ke koordinované reakci EU na případné velké teroristické útoky.
Na začátku letošního září také například začal fungovat protiteroristický registr, který zjednoduší výměnu informací a tím i vyšetřování nebo rozbití větších teroristických sítí.

Zastavení teroristů vyžaduje i lepší kontrolu hranic či zdrojů peněz

EU bojuje proti terorismu i pomocí opatření v řadě dalších oblastí – od přísnějších kontrol na evropských hranicích, lepší spolupráce při odhalování či pronásledování útočníků, přes zablokování zdrojů peněz teroristů a boje proti organizovanému zločinu až po opatření proti radikalizaci.
Terorismus nicméně zůstává v Evropské unii nadále bezpečnostní hrozbou. Do budoucna podle Europolu představují potenciální riziko například evropští občané, včetně žen a dětí, kteří se v současnosti nacházejí v konfliktních oblastech v Iráku a Sýrii a mohou se radikalizovat.
Zároveň však Europol uvedl, že neexistují žádné konkrétní důkazy, že by se teroristé systematicky dostávali do EU trasami, které využívají uprchlíci.
Kompletní zpráva Europolu o situaci a trendech v terorismu 2019 je k dispozici zde.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek