Grilování v Evropském parlamentu: Kdo obhájí post komisaře?


Tereza Chlebounová, Euroskop, čtk, 1. 10. 2019

Evropský parlament (EP) tento týden zahájil takzvané grilování, jehož cílem je zjistit, zda jsou navržení kandidáti na eurokomisaře dostatečně kompetentní svou funkci vykonávat. Ke slyšení nepostoupili kandidáti Maďarska a Rumunska, které odmítnul právní výbor. Česká kandidátka na místopředsedkyni Evropské komise Věra Jourová předstoupí před europoslance příští týden.

Úspěšné absolvování slyšení před europoslanci je podmínkou pro nástup do úřadu. Poslanci prověřují, zda mají komisaři pro vrcholné exekutivní posty potřebné znalosti a nemohou své funkce zneužívat. Pokud někdo neuspěje, měla by jeho země nominovat náhradníka. První slyšení ve výborech EP začala v pondělí a budou probíhat až do 8. října.

Pozitivně europoslanci přijali vystoupení Slováka Maroše Šefčoviče, Ira Phila Hogana a Bulharky Mariyi Gabrielové, kteří přišli na řadu v pondělí. Na starosti by budoucí komisaři měli mít vztahy mezi unijními institucemi, obchod a v případě Gabrielové inovace a mladé lidi.

Grilování kandidátů na komisaře můžete sledovat živě zde.

Slyšení Maroše Šefčoviče v Evropském parlamentu

Slovák Maroš Šefčovič, který se má stát jedním z místopředsedů Evropské komise, úspěšně absolvoval slyšení před poslanci Evropského parlamentu. Za týden čeká grilování také českou kandidátku na místopředsedkyni komise Věru Jourovou. Zdroj: ČTK

Rumunku a Maďara vyřadily obavy ze střetu zájmů

Během tříhodinové zkoušky kandidáti čelí celkem 25 dotazům europoslanců z výborů příslušných jejich portfoliím. Takzvané grilování ale oproti minulým letům nečeká všechny členy týmu, který v první polovině září představila budoucí předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová.

Poslanci z právního výboru k němu totiž nepustili navrženou rumunskou eurokomisařku pro dopravu Rovanu Plumbovou ani jejího maďarského kolegu Lászlóa Trócsányiho, který měl mít na starosti sousedskou politiku a rozšíření EU, a to kvůli pochybnostem ohledně možného střetu zájmů.

Právní výbor prověřuje majetkové poměry a bezúhonnost všech kandidátů před tím, než mohou ostatní výbory zahájit jejich veřejná slyšení.

Maďarsko v pondělí navrhlo náhradníka, kterým by se měl stát diplomat Olivér Várhelyi, jenž dosud zemi zastupoval v Bruselu.

Jourová bude obhajovat svou nezávislost

Česká kandidátka na místopředsedkyni pro evropské hodnoty a transparentnost Věra Jourová předstoupí před poslance příští pondělí, stejně jako budoucí šéf unijní diplomacie, Španěl Josep Borrell. Seriál slyšení uzavřou o den později vystoupení tří nejmocnějších členů budoucí komise, výkonných místopředsedů Margrethe Vestagerové, Franse Timmermanse a Valdise Dombrovskise.

Členové dvou parlamentních výborů sdělili, že se Jourové během grilování hodlají ptát na to, zda dokáže nezávisle dohlížet na dodržování vlády práva v Česku. Bavit se chtějí také o jejích plánech na změny volebních pravidel pro příští evropské volby.

Poslanci dnes grilují dalších 5 kandidátů

Dnes předstoupilo před europoslance dalších pět navržených eurokomisařů. Dopoledne přišel na řadu lucemburský kandidát na komisaře pro zaměstnanost Nicolas Schmit a Finka Jutta Urpilainenová, která má mít v nové komisi na starosti mezinárodní partnerství.

Odpoledne na ně navázali navržený polský eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski a jeho švédská kolegyně pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová. Večerní termín si pak europoslanci vyhradili na kyperskou zástupkyni Stellu Kyrikiadesovou, do jejíchž pravomocí má spadat zdravotnictví.

Největší pochybnosti vzbuzoval mezi europoslanci po zveřejnění nominací Wojciechowski, kolem něhož se vynořily informace o vyšetřování úřadem pro boj s podvody OLAF kvůli údajnému zneužívání europoslaneckých náhrad. Právní výbor EP, který finanční záležitosti navržených eurokomisařů hodnotí, však jeho kandidaturu po předložení dodatečných informací schválil.

Rozvrh slyšení všech kandidátů na komisaře je k dispozici zde.

Slyšení není jen formalita, neuspějí všichni

Slyšení mohou mít v některých případech za následek stažení kandidátů nebo změnu jejich resortu. Například v roce 2014 stáhla svou kandidaturu Slovinka Alenka Bratušeková, která byla navržena na komisařku pro energetiku.

Proti Bratušekové se postavil výbory pro životní prostředí a pro průmysl, výzkum a energetiku. Kritizována byla nejen za malou znalost přiděleného portfolia, ale také za to, že se do komise za Slovinsko v podstatě nominovala sama.

Místopředsedou EK a komisařem pro energetickou unii se místo ní stal Slovák Maroš Šefčovič, zatímco za Slovinsko se komisařkou pro dopravu stala Violeta Bulcová. Potíže měli v minulosti i další kandidáti, za které buď země vyslaly náhradníky, nebo jim bylo přiděleno jiné portfolio.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek