Londýn přišel s novým brexitovým plánem, EU ho zatím neodmítla


Euroskop, čtk, 3. 10. 2019

Británie ve středu představila své náhradní řešení za problematickou irskou pojistku, která je součástí brexitové dohody. V textu, který označila za realistický kompromis pro obě strany, místo ní navrhla jiná opatření a ujistila, že nepovedou k celním kontrolám přímo na hranici mezi Irskem a Severním Irskem a vzniku nové celní infrastruktury. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v telefonátu s britským premiérem Borisem Johnsonem uznal pokrok, ale upozornil na přetrvávající problémy. Podobně se vyjádřil hlavní unijní brexitový vyjednavač Michel Barnier.

Klíčový je přitom především postoj Irska, jehož premiér Leo Varadkar zhodnotil následný telefonát s Johnsonem o návrhu Londýna jako „konstruktivní a užitečný“. Britský plán podle něj nicméně zcela nenaplňuje účel, který měla irská pojistka mít – tedy zajistit hladký režim mezi Irskem a britským Severním Irskem po odchodu Británie z EU a zabránit návratu sektářského násilí v Severním Irsku. Varadkar dodal, že jej prostuduje a poradí se s ostatními unijními lídry.

Pojistka, kvůli níž brexitová dohoda opakovaně neprošla britským parlamentem, má být podle představ britské vlády z dokumentu vyňata. Kontroverzní opatření chce Londýn nahradit směsicí kontrol v přístavech v Irském moři a mimo irsko-severoirskou hranici.

Plán počítá mimo jiné s tím, že Severní Irsko by nezůstalo v celní unii s EU, ale po dobu čtyř let by fakticky setrvalo v unijním jednotném trhu pro zemědělské a průmyslové zboží. Severoirský regionální parlament by měl podle návrhu právo se k plánu vyslovit a poté každé čtyři roky hlasovat o tom, zda v tomto režimu setrvat, nebo z něj odejít.

Boris Johnson na sjezdu Konzervativní strany

Boris Johnson na sjezdu Konzervativní strany ohlásil, že posílá do Bruselu alternativní řešení problematické irské pojistky. Do odchodu Británie z Evropské unie zbývá 28 dní. Zdroj: ČTK


Pro Londýn plán není konečný, je ochotný dál jednat

Britská média si všímají, že návrh – čtyřstránkový dopis Junckerovi a sedmistránkové vysvětlující poznámky – Londýn nepředstavil jako „konečnou nabídku“, ale naopak naznačil ochotu dále jednat. Obě strany však tlačí čas, platný termín brexitu je 31. října a 17. října se uskuteční unijní summit, který bude o odchodu Británie jednat.

Britský premiér opakovaně zdůrazňuje, že jeho země blok opustí v dohodnutém datu. Podle něj si celý svět přeje „pokojné a rozumné“ rozuzlení vleklé snahy jeho země odejít z EU, kterou odstartovalo referendum z června 2016. „A proto z EU odejdeme 31. října, ať se stane cokoli,“ zdůraznil ve středu znovu Johnson v projevu na sjezdu své Konzervativní strany.

Britský návrh nyní zkoumají právníci EU

Podle Junckera přináší návrh Londýna pozitivní kroky například ve věci kontrol zboží přepravovaného mezi Británií a Severním Irskem. Celkovou otázku celního uspořádání je ale podle něho nutné dále vyřešit. Návrh, jehož právní text zveřejněn nebyl, prozkoumají unijní právníci.

Šéf britské labouristické opozice Jeremy Corbyn po ohlášení vládního plánu uvedl, že mu není jasné, jak by mohl nejnovější britský návrh unii přesvědčit. Podle něj z něj navíc není patrné, jak chce Londýn ochránit Velkopáteční dohodu z roku 1998, která ukončila sektářské násilí v Severním Irsku.

Britská vláda zároveň ohlásila, že obvyklá technická přestávka mezi zasedacími obdobími parlamentu začne 8. října a 14. října parlament zahájí novou schůzi. Podle médií se tím Johnson vyhne pravidelným středečním interpelacím v Dolní sněmovně. Předchozí dlouhou a vynucenou přestávku, kterou Johnson prosadil od 9. září, označil nejvyšší soud minulé úterý za nezákonnou a neplatnou a parlament se hned den poté znovu sešel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek