Nová dohoda o brexitu je na světě


Euroskop, čtk, 17. 10. 2019

Británie a Evropská unie se dohodly na podmínkách brexitu. Informovali o tom dnes na twitteru předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker i britský premiér Boris Johnson. Juncker nový dokument označil za „spravedlivý a vyvážený“. Podle britského ministerského předsedy jde o dohodu, kterou jeho země „získává zpět kontrolu“. Severoirští unionisté, klíčoví spojenci Johnsonových konzervativců, ale uvedli, že dohodu v její současné podobě nemohou podpořit, protože není v dlouhodobém zájmu Severního Irska.

„Kde je vůle, je i dohoda – máme ji! Je to spravedlivá a vyvážená dohoda pro EU a pro Spojené království,“ napsal na twitteru šéf Evropské komise Juncker. „Doporučím, aby Evropská rada tuto dohodu podpořila,“ dodal.

Na twitteru Juncker také zveřejnil dopis, který zaslal předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. „Věřím, že je nejvyšší čas, abychom dokončili proces odchodu (Británie z EU) a posunuli se – tak rychle, jak jen to bude možné – k vyjednávání o budoucím partnerství Evropské unie se Spojeným královstvím,“ stojí v listu. I kdyby Británie nakonec skutečně opustila EU 31. října, musely by obě strany dál jednat o obchodní dohodě.

Dohoda o brexitu

Nové podmínky vystoupení Británie z EU ještě musejí schválit britští poslanci i Evropský parlament. Zdroj: ČTK

Johnson: Z dohody zmizela „protidemokratická“ irská pojistka

„Máme skvělou novou dohodu, která si bere zpět kontrolu – nyní by měl parlament v sobotu zajistit brexit, abychom se mohli posunout k jiným prioritám,“ napsal na twitteru Johnson a připomněl tak sobotní mimořádnou schůzi britské Dolní sněmovny. Prioritami britské vlády po dosažení dohody jsou podle ministerského předsedy životní náklady Britů, zdravotnictví, boj s kriminalitou a životní prostředí.

Později Johnson doplnil, že z dohody zmizela „protidemokratická pojistka“. Na rozdíl od takzvané irské pojistky, která byla součástí brexitové dohody předkládané Dolní sněmovně bývalou premiérkou Theresou Mayovou, nyní podle Johnsona bude mít Severní Irsko „právo ukončit zvláštní ujednání, pokud bude chtít“.

Podmínky odchodu Británie z Evropské unie musí kromě britských poslanců schválit i Evropský parlament. O brexitu dnes bude jednat také summit Evropské unie.

Proti jsou severoirští unionisté

Proti nové dohodě se postavila severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), která donedávna zajišťovala menšinové vládě konzervativců většinu v britském parlamentu. „Tyto návrhy nejsou podle našeho názoru ve prospěch ekonomické prosperity Severního Irska a oslabují jednotu svazku (Británie a Severního Irska),“ uvedla DUP. Už dříve dnes hlavní představitelé DUP dali najevo své výhrady kvůli ujednáním týkajících se cel, spolurozhodování nebo daně z přidané hodnoty. DUP se v minulosti postavila také proti dohodě, kterou vyjednala Mayová.

Podle hlavního unijního vyjednavače Michela Barniera je Johnson přesvědčen, že nové ujednání dokáže v britském parlamentu prosadit. Jacob Rees-Mogg, který za kabinet dojednává program Dolní sněmovny, označil dohodu za velmi dobrou. I podle něj z ní zmizela nedemokratická irská pojistka, která řadě konzervativních poslanců vadila. Podle listu The Times vyjádřil spokojenost s novou dohodou také britský generální prokurátor Geoffrey Cox, který ji označil za naprosto odlišnou od té, kterou vyjednala vláda Mayové.

Britský premiér Boris Johnson dlouhodobě tvrdí, že Británie opustí Evropskou unii 31. října, tedy za 14 dní. Pokud se tak skutečně stane, bude to více než tři roky od referenda, ve kterém se Britové v červnu 2016 pro odchod z evropského bloku vyslovili, a více než dva roky od oficiálního oznámení Londýna z března 2017, že Británie hodlá z EU odejít.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek