Zaměstnanost absolventů: Jihozápadní Čechy jsou 2. nejlepší v EU


Tereza Chlebounová, Euroskop, 26. 11. 2019

Česká republika je 4. nejúspěšnějším státem v Evropské unii v zaměstnávání čerstvých absolventů, kteří ukončili alespoň středoškolské vzdělání. Region Jihozápad se ve srovnání evropských regionů umístil na 2. místě. Vyplývá to z průzkumu Evropského statistického úřadu Eurostat.

V celkem 75 regionech EU, takzvaných regionech soudržnosti (NUTS2) dosáhla v roce 2018 zaměstnanost mladých lidí po škole 90 a více procent, a to především v České republice, Německu, Nizozemsku, Rakousku a Švédsku.
Podíl zaměstnaných absolventů v Evropské unii tak roste už pátým rokem v řadě. V loňském roce bylo zaměstnáno 81,6 % mladých lidí ve věku 20-34 let, kteří ukončili alespoň středoškolské nebo vyšší vzdělání v posledních maximálně 3 letech. V roce 2013 dosahoval tento podíl v důsledku ekonomické a finanční krize jen 75,4 %.

Zaměstnanost absolventů v regionech EU
Zaměstnanost mladých lidí ve věku 20-34 let, kteří v posledních 1-3 letech úspěšně dokončili alespoň sředoškolské vzdělání, v evropských regionech (v %). Zdroj: Eurostat

V regionu Jihozápad mělo práci 96,9 % absolventů

Ze všech regionů EU si nejlépe vedlo Dolní Bavorsko na jihovýchodě Německa, kde našlo po ukončení školy práci 98 % mladých lidí. Hned na druhé příčce se umístil region Jihozápad, který zahrnuje Jihočeský a Plzeňský kraj – zaměstnaných zde bylo 96,9 % čerstvých absolventů. Na třetím místě skončil region Burgundsko v severovýchodní Francii s 96,8 %.
České regiony si při zaměstnávání absolventů celkově vedou dobře. V pěti z celkových osmi regionů soudržnosti přesahuje podíl zaměstnaných lidí po škole 90 % – jedná se o Prahu, Střední Čechy, Jihozápad, Severovýchod (Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj) a Střední Moravu (Olomoucký a Zlínský kraj).
Nejobtížněji hledají práci absolventi v regionu Severozápad (Karlovarský a Ústecký kraj), i tam ale jejich zaměstnanost dosahuje 79 %. Do tří let po ukončení studia našlo v ČR zaměstnání 89,6 % mladých lidí.

Absolvent vyššího vzdělávání
Česká republika patří v zaměstnávání absolventů v EU k premiantům. S 89,6 % obsadila 4. místo za Maltou (94,9 %), Německem a Nizozemskem (shodně 90,5 %). Zdroj: ČTK

Nejnižší zaměstnanost je v Itálii a Řecku

Nejméně příznivé situaci na trhu práce čelí mladí lidé na jihu Evropy. Celkem ve čtyřech evropských regionech získala zaměstnání po škole méně než třetina čerstvých absolventů. Poslední tři příčky pomyslného žebříčku obsadily regiony na jihu Itálie – Sicílie (27 %), Basilicata a Kalábrie (shodně 31 %). Čtvrtý region, Sterea Ellada, se nachází ve středním Řecku a práci zde našlo zhruba 32 % absolventů.
Podle strategie Evropské unie pro vzdělávání a odbornou přípravu ET 2020 by mělo zaměstnání získat alespoň 82 % lidí ve věku 20-34 let, kteří úspěšně dokončili alespoň středoškolské vzdělání v posledních 1-3 letech. K dosažení tohoto cíle tak zbývá jen 0,4 procentního bodu.
Situace se ale napříč státy výrazně liší. Ve většině členských států (celkem v 17) byla zaměstnanost čerstvých absolventů vyšší než stanovený cíl 82 %. Na Maltě, v Německu a Nizozemsku dokonce přesahovala 90 %. V Řecku nebo Itálii však dosáhla necelých tří pětin (55,3 %, respektive 56,5 %).

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek