Noc evropské kinematografie – projekce zdarma po celé EU


Tereza Chlebounová, Euroskop, 3. 12. 2019

Tento týden proběhne druhý ročník akce Noc evropské kinematografie (European Cinema Night), v rámci níž budou mít diváci v České republice a dalších státech Evropské unie možnost zdarma shlédnout nejlepší současné evropské filmy.

Od 2. do 6. prosince se v rámci European Cinema Night uskuteční celkem 54 projekcí po celé Evropě, které nabídnou to nejlepší z evropské kinematografie. V České republice nabídnou kina v Praze a Hradci Králové dokumentární film Forman vs. Forman, a to v pátek 6. prosince.
Seznam všech projekcí, které v EU proběhnou, naleznete zde.
„Kinematografie je jedním z nejlepších způsobů, jak oslavit rozmanitost a bohatost evropské kultury,“ uvedla k akci Mariya Gabrielová, která má v nové Evropské komisi na starosti oblast kultury.
European Cinema Night 2019
První ročník akce sklidil úspěch, letos se k Noci evropské kinematografie připojí o 20 měst více. Zdroj: Evropská komise

Diváci mohou o filmech diskutovat s režiséry i kritiky

Konkrétní filmy si vybírají samotná kina tak, aby odpovídala jejich zaměření. Na programu je letos více než 40 evropských filmů, které byly uvedeny v minulém roce. Promítat se bude například film La Vérité s Catherine Deneuve nebo drama Bůh existuje, její jméno je Petrunija, které letos získalo evropskou filmovou cenu LUX.
Po každé projekci mají diváci příležitost setkat se s režiséry, producenty a kritiky, se kterými mohou o filmu diskutovat. Na místě jsou i zástupci Evropské komise, kteří poskytují informace o programu MEDIA a podpoře audiovizuálního umění v EU.

Filmy umožnují poznávat jiné kultury

Noc evropské kinematografie, která se letos uskuteční již podruhé, oslavuje evropské filmy a zároveň se snaží propojit evropské filmaře, lokální kina a filmové fanoušky po celé EU. Do prvního ročníku, který se uskutečnil v prosinci 2018, se zapojilo celkem 34 měst.
„Velmi pozitivní ohlas prvního ročníku European Cinema Night ukazuje, jaký zájem mají Evropané objevovat a lépe navzájem pochopit svou kulturu prostřednictvím filmů,“ prohlásil bývalý komisař pro vzdělávání, kulturu, mládež a sport Tibor Navracsics. „Umožnit lidem užít si více filmů z jiných evropských zemí je součástí trvající snahy EU vybudovat soudržné komunity a sdílený pocit sounáležitosti.“

Komise podporuje distribuci evropských filmů

Akci organizuje Evropská komise v rámci programu Kreativní Evropa MEDIA a Europa Cinemas – první síť kin, které se zaměřují na evropské filmy. Síť vznikla v roce 1992 a dnes zahrnuje víc než 1200 kin ve 43 zemích. V České republice se jejími členy stalo zatím 33 kin po celé zemi.
Program MEDIA, který podporuje konkurenceschopnost a rozmanitost evropského audiovizuálního umění, spustila Evropská komise v roce 1991. Jednou z jeho nejdůležitějších složek je finanční podpora distribuce evropských filmů do dalších zemí. Každý rok se díky programu dostane k divákům v dalších evropských zemích kolem 400 filmů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek