Johnsonovi konzervativci získali v britském parlamentu většinu

13.12.2019
Euroskop, čtk

Konzervativci britského premiéra Borise Johnsona ve čtvrtečních parlamentních volbách získali absolutní většinu v Dolní sněmovně a podle analytiků je proto takřka jisté, že Spojené království v lednu 2020 opustí Evropskou unii.

Zatímco Konzervativní strana si výrazně polepšila a v 650členné sněmovně bude mít nejméně 362 mandátů, labouristé Jeremyho Corbyna s 203 křesly utrpěli porážku. Corbyn oznámil, že do dalších voleb stranu nepovede, post lídra ale zatím k dispozici nedal. Na třetím místě skončila Skotská národní strana (SNP) se 48 křesly, 11 mandátů připadlo Liberálním demokratům. Deset křesel získali Liberální demokraté. Do parlamentu se dostalo také několik dalších menších uskupení včetně severoirských stran. Strana pro brexit zatím žádný mandát nemá. K 08:00 SEČ nebyly sečtené hlasy v posledních třech obvodech.

Johnsonův volební slib dokončit brexit se podle komentátorů premiérovi očividně vyplatil, neboť ovládl i volební obvody, které se tradičně hlásily k labouristům. Ti tak podle BBC mají za sebou katastrofickou noc a musí se smířit s nejhorším výsledkem za několik posledních desetiletí.

K zajištění většiny konzervativcům stačilo 326 křesel. Výrazný úspěch strany komentoval Johnson slovy, že výsledek dává jeho vládě mandát k tomu, aby realizovala brexit a příští měsíc zemi z evropského bloku vyvedla.

Corbyn je výsledkem zklamaný a uvedl, že labouristy nyní čekají jednání o budoucnosti. V tomto období chce stranu dále vést, do dalších voleb už ale jako lídr nepůjde. Ve straně se nicméně ozývají hlasy, aby post opustil rychleji.

Skotsko a Severní Irsko

Skotská národní strana prakticky ovládla obvody ve Skotsku. Skotská první ministryně a šéfka SNP Nicola Sturgeonová se již nechala slyšet, že Skotsko musí mít právo na další referendum o nezávislosti na Británii. Podle Sturgeonové výsledek ukazuje, že Skotové nechtějí být Johnsonovou vládou vytrženi z Evropy proti své vůli.

Skotsko v brexitovém referendu v roce 2016 hlasovalo pro setrvání v Evropské unii. V referendu o skotské nezávislosti v roce 2014 se 55 procent hlasujících vyslovilo pro setrvání ve svazku s Británií.

Volby přinesly změnu v rozložení sil rovněž v Severním Irsku, kde obyvatelé poprvé od rozdělení Irska v roce 1921 zvolili více irských separatistů než probritských unionistů. Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) již také přiznala porážku zástupce lídryně strany Nigela Doddse v jeho obvodu v Belfastu. Šéfka DUP Arlene Fosterová uvedla, že je z výsledků zklamaná.

Unie je připravena k dalším jednáním s Británií

Předseda Evropské rady Charles Michel ještě v reakci na odhady výsledků prohlásil, že unie je připravena k dalším jednáním s Británií, musí však počkat, zda nový britský parlament schválí brexitovou dohodu. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová podotkla, že EU je stále připravena na jakoukoli variantu. Český premiér Andrej Babiš poznamenal, že vzhledem k výsledku voleb lze očekávat, že brexit nastane v lednu, pokud Johnson splní, co slíbil.

Americký prezident Donald Trump britskému premiérovi pogratuloval a poznamenal, že po odchodu Británie z unie budou moci Londýn s Washingtonem uzavřít rozsáhlou obchodní dohodu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek