O čem jednalo Fórum v Davosu 2020?

30.01.2020
Euroskop, ČTK, weforum.org

Přes 3000 lidí z celkem 117 zemí světa se zúčastnilo každoročního čtyřdenního fóra konaného ve švýcarském Davosu. Na letošním 50. fóru se potkali zástupci byznysu, neziskových organizací, akademici a světoví lídři jako americký prezident Donald Trump, nebo německá kancléřka Angela Merkelová, aby debatovali o aktuálním dění ve světě. Fórum v Davosu je i častým terčem kritiky, kdy je na něj nahlíženo jako na fórum milionářů, kteří rozdávají rady ostatním.

Davos 2020 se soustředil na 6 témat:

  • Férovější ekonomika
  • Lepší podmínky pro podnikaní
  • Budoucnost pracovního trhu
  • Technologie
  • Geopolitika
  • Ochrana životního prostředí

Tématem, které letošnímu fóru dominovalo byl „kohezní a udržitelný svět“. I z tohoto důvody byly osloveny všechny společnosti se stejnou prosbou – aby do roku 2050 splnily požadavky a staly se uhlíkově neutrální. Byznys se podle zakladatele fóra Klause Schwaba stal jedním z hlavních hybatelů v tomto světě a je proto nutné, aby se nesoustředil pouze na maximalizaci profitu, ale aby využil svůj potenciál a přispěl k udržitelnějšímu a soudržnějšímu světu.

S ním souzněl i například miliařdář a spoluzakladatel Salesforce.com Marc Benioff, který na fóru řekl: „Kapitalismus, jak jsme jej znali, je mrtvý. Tato obsese z maximalizace profitu zájmových skupin je to, co nás dovedlo k neskutečné nerovnosti a krizové situaci na planetě.“

Hlavními tématy životní prostředí i obchodní vztahy

Německá kancléřka Angela Merkelová zase vkládá velké naděje v otázce ochrany životního prostředí do spolupráce s Čínou, ta si rovněž uvědomuje problémy, které s sebou přináší klimatické změny a plánuje změny v přístupu k životnímu prostředí. Podle Merkelové se v současné situaci ale nepodaří dosáhnout cíle dohodnutého na pařížské konferenci v roce 2015. Stát se uhlíkově neutrální podle německé kancléřky znamená opustit způsob života a hospodaření, na jaké jsme zvyklí.

Dalším tématem byl obchod. USA spolu s EU a Spojeným královstvím chtějí do konce roku 2020 uzavřít obchodní dohody. Kritici uvedli, že většina obchodních dohod se vyjednává roky a je příliš ambiciózní uvést, že za 11 měsíců je možné uzavřít obchodní dohody mezi USA, Spojeným královstvím a EU. Jedná se ovšem o pozitivní krok v době obchodního protekcionismu ze strany USA a EU. Jednání o dohodě ovšem může ztížit fakt, že Spojené království se nechce držet ve všech oblsatech unijních pravidel pro obchod.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek