EU uzavře své vnější hranice, shodli se lídři na videokonferenci

18.03.2020
Euroskop, čtk, Úřad vlády

Na uzavření vnějších hranic Evropské unie na 30 dní se v úterý shodli premiéři a prezidenti členských zemí EU. Oznámil to předseda Evropské rady Charles Michel po téměř tři hodiny trvající videokonferenci s unijními lídry věnované epidemii nového typu koronaviru. Šéfové států a vlád se podle něj rovněž dohodli, že jejich země zajistí plynulou přepravu léků a potravin přes vnitřní hranice zemí unie. Souhlasili rovněž s tím, že v rámci prevence šíření koronaviru na dálku uspořádají i řádný summit EU plánovaný příští týden.

Političtí vůdci 27 zemí na úterním videosummitu podpořili návrh komise, podle něhož budou moci po dobu 30 dnů cestovat cizinci přes vnější hranice EU jen v nejnutnějších případech. Příslušné kroky by země měly spustit na vnějších hranicích bloku co nejdříve, podotkl Michel. Občané EU budou mít samozřejmě stále možnost cestovat do svých domovských zemí. Plynulá přeprava léků, potravin a zboží bude nadále zajištěna.

Klíčovým úkolem pro evropské státy v následujících týdnech bude zajištění dostatku zdravotnického vybavení. Evropská rada proto přivítala rozhodnutí Komise ukládající povinnost předchozího povolení pro vývoz zdravotnického vybavení do třetích zemí. Lídři také podpořili úsilí Komise při provádění společných veřejných zakázek a nákupu ochranných prostředků prostřednictvím rámce pro civilní ochranu.

EU chce postupovat společně

„Chceme postupovat společně, chceme dosáhnout stejných cílů. Chceme společně odvrátit tuto hrozbu, chceme zpomalit tento virus,“ řekl na tiskové konferenci šéf unijních vrcholných schůzek Michel.

Zákaz se nebude vztahovat na cizince s dlouhodobým pobytem v unii či rodinné příslušníky občanů členských zemí. Výjimku budou mít například řidiči přepravující zboží, lékaři, výzkumní pracovníci či diplomaté.

Podle předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové se nyní nepřipojilo Irsko s odůvodněním, že nechce omezit provoz na hranici s Británií, která zatím k žádným opatřením nesáhla.

Videokonference
Předseda Evropské rady Charles Michel hovoří s premiéry a prezidenty 27 zemí EU. Summit nejvyšších představitelů EU v této podobě se bude opakovat i v dalších termínech. Zdroj: Evropská rada


Přeshraniční transport zboží či léků bude pokračovat

Lídři unijních zemí v úterý rovněž souhlasili s doporučeními týkajícími se uzavírání vnitřních hranic, k němuž sáhly některé země včetně Česka.

„Musíme zajistit přeshraniční transport léků, potravin a zboží a naši občané musí mít možnost dostat se do svých domovských zemí,“ popsal po jednání všeobecně odsouhlasené zásady Michel.

Na řadě hraničních přechodů se kvůli zdlouhavým kontrolám tvoří mnohahodinové kolony kamionů. Podle von der Leyenové politici podpořili návrh na vytvoření „rychlých pruhů“, které by v rámci hraničních kontrol byly k dispozici pro léky a další prioritní náklad.

Lídři států podpořili i uvolnění pravidel pro státní pomoc

Političtí vůdci se také domluvili, že na dálku budou kvůli koronaviru jednat i v dalších týdnech. Podle Michela se prostřednictvím videopřenosu uskuteční také na příští čtvrtek naplánovaný řádný březnový summit EU.

Unijní lídři přitom mohou podle smluv přijímat závazná rozhodnutí pouze na vrcholných schůzkách s osobní účastí. Podle diplomatů však vzhledem k mimořádné situaci uvažují unijní země o změně pravidel, o níž by měli diskutovat velvyslanci členských států na středeční schůzce.

Unijní prezidenti a premiéři v úterý podle von der Leyenové rovněž jednomyslně podpořili návrhy EK na uvolnění pravidel pro státní pomoc a fiskálních zásad, které mají zmírnit dopad koronavirové pandemie na nejzasaženější hospodářská odvětví.

EU ustavila Poradní skupinu pro COVID-19

V dlouhodobém horizontu je zásadním úkolem EU podpora výzkumu tak, aby mohla být vyvinuta vakcína proti COVID-19 a poskytnuta všem, kteří jí potřebují. Členové Evropské rady tedy podpořili vznik sedmičlenné Poradní skupiny pro COVID-19 složené z předních evropských epidemiologů a virologů, která bude pod vedením předsedkyně Komise Ursuly von der Leyen minimálně dvakrát týdně jednat prostřednictvím videokonferencí.

Už dnes je jasné, že epidemie COVID-19 bude mít obrovské socioekonomické dopady na celou Evropu. Lídři proto uvítali rychlou reakci Komise, která představila řadu iniciativ na podporu evropské ekonomiky včetně mobilizace dosud nevyužitých zdrojů kohezní politiky ve výši 37 miliard euro nebo možnosti flexibilněji využívat prostředky z evropského rozpočtu.

Členové Evropské rady se také dohodli na koordinaci mezi velvyslanectvími a delegacemi EU v třetích zemích při pomoci občanům, kteří v těchto zemích uvízli. V případě nutnosti využijí státy mechanismus civilní ochrany EU, a společně zajistí návrat občanů do jejich domovských zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek