COVID-19: Eurostat nabízí relevantní data či vzdělávací koutek


Tereza Chlebounová, Euroskop, 2. 4. 2020

Kde v Evropě žije nejvyšší podíl seniorů? Jaká země EU má nejvíce živnostníků? Důležitá data související s šířením koronaviru a jeho důsledky najdete na stránkách Evropského statistického úřadu (Eurostat), který nabízí také interaktivní vzdělávací materiály pro děti i učitele.

Evropský statistický úřad se v současné situaci přednostně zaměřuje na publikování dat, která umožní lépe čelit následkům pandemie koronaviru COVID-19. Na jeho stránkách pravidelně naleznete relevantní statistiky i řadu materiálů určených pro vzdělávání z domova.

Pětině Evropanů je nejméně 65 let

Eurostat dnes zveřejnil údaje o tom, ve kterých evropských regionech žije nejvyšší podíl seniorů, kteří tvoří nejohroženější skupinu. V roce 2019 byla podle dat pětina populace EU (20,3 %) ve věku 65 let a více.
Největší podíl seniorů má Itálie (22,8 %), Řecko (22 %), Portugalsko a Finsko (obě 21,8 %). Nejvíce lidí nad 65 let vzhledem k celkové populaci žije v německém Chemnitzu (28,9 %) a italské Ligurii (28,5 %).
Kompletní data o všech evropských regionech včetně českých naleznete ve statistice zde.
Populace ve věku 65 let a více v evropských regionech
Zastoupení populace ve věku 65 let a více v jednotlivých evropských regionech (v %). Zdroj: Eurostat

Sám na sebe si vydělává každý sedmý Evropan

Šíření koronaviru a související opatření mohou ekonomicky zasáhnout zejména ty, kteří si na sebe vydělávají sami (osoby samostatně výdělečně činné). V roce 2018 si na sebe vydělával každý sedmý Evropan (14 %) ve věku 20-64 let.
Podle dat Eurostatu je podíl těchto osob obzvlášť vysoký v regionech Řecka (až 42 %), ale také Itálie, Španělska nebo Polska. V ČR provozují samostatně výdělečnou činnost nejčastěji obyvatelé Prahy (21 %).
Další údaje k tématu jsou k dispozici zde.
Přehled všech aktuálně vydaných statistik Eurostatu naleznete zde.
Statistiky Evropského statistického úřadu
Eurostat se věnuje sběru a zpracování dat už od 50. let 20. století, v současné situaci se soustředí zejména na data související s pandemií koronaviru. Zdroj: Pixabay.com

Interaktivní statistiky pro děti i učitele

Eurostat nabízí také vzdělávací koutek pro rodiče, kteří potřebují doma zabavit nebo vzdělávat své děti. K dispozici je zde celá řada digitálních publikací, videí, kvízů či her, ale také nástrojů, které začátečníkům pomáhají se ve statistikách zorientovat a pochopit je.
Vzdělávací koutek je určen i studentům a učitelům, kteří mohou materiály využít ke vzdělávání nebo výuce. Interaktivní vizualizace umožňuje například srovnávat země a regiony podle celé škály ukazatelů, od výkonu ekonomiky přes vzdělání až po ochranu životního prostředí. Prostřednictvím digitální publikace Mladí Evropané si nejen studenti mohou zkusit porovnat svůj život se svými vrstevníky v celé Evropě.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek