Projeďte se na kole po evropských cyklotrasách EuroVelo


David Březina, Petr Pospíšil, 18.6.2020

Myšlenka dálkových cyklistických tras propojujících všechny evropské země vznikla již před čtvrtstoletím. Projekt z dílny Evropské cyklistické federace se i díky podpoře Evropské unie podařilo postupně realizovat a v současné době tak Starý kontinent protínají téměř dvě desítky dálkových cyklotras v celkové délce přesahující 70 tisíc kilometrů.

Koncept EuroVelo a trasy v Evropě

Cyklotrasy EuroVelo jsou napojeny na veřejnou dopravu, jako jsou vlaky, cyklobusy či přívozy, aby cyklistům umožnily snadné napojení a dopravní dostupnost. Trasy využívají existujících cyklostezek a jsou označeny jednotným symbolem.

Trasa EuroVelo 1 propojuje Portugalsko se Skandinávií a cyklistům se na ní naskytnou atraktivní výhledy na pobřeží Atlantického oceánu. EuroVelo 2 protíná Evropu v západo-východním směru a cyklisté, kteří se na ni vydají, projedou významné evropské metropole, jako jsou Haag, Berlín, Varšava či Moskva. Cyklotrasa EuroVelo 3 je také přezdívána jako Poutní stezka, neboť jejím cílem je španělské poutní místo Santiago de Compostela. Cyklisté se na ni mohou vydat z různých míst – z Francie, Belgie, Německa, Dánska, Švédska či Norska.

Trasy EuroVelo v Evropě
Trasy EuroVelo v Evropě. Zdroj: EuroVelo.com

Trasa EuroVelo 5 směřuje z Londýna přes Řím do italského města Brindisi. Říční trasa – to je přezdívka, pod níž je známá evropská dálková cyklotrasa EuroVelo 6 propojující pobřeží Černého moře s Atlantickým oceánem. Její návštěvníci se mohou těšit mimo jiné na atraktivní průjezd povodí Dunaje. Trasa EuroVelo 8 lemuje pobřeží Středozemního moře a provádí cyklisty přímořskými metropolemi v čele s Benátkami, Barcelonou či Aténami. Okruh kolem Baltského moře nabízí trasa EuroVelo 10, na níž cyklisté projedou přístavními městy Stockholmem, Helsinkami, Petrohradem, Rigou či Gdaňskem. Trasa EuroVelo 11 vede napříč Evropou ze severu na jih, prochází z Finska přes Polsko a Maďarsko až do Řecka.

Nizozemsko s Norskem spojuje trasa EuroVelo 12 a cyklisté, kteří se po ní vydají, zažijí i jízdu po místech nacházejících se pod úrovní mořské hladiny. Rýnská stezka, jak se jmenuje trasa EuroVelo 15, je – jak již název napovídá – vedena povodím jedné z nejvýznamnějších západoevropských řek, Rýna. Její začátek se nachází v holandském Rotterdamu. Trasa EuroVelo 17 vede podél řeky Rhôny ze Švýcarska do Francie až na Azurové pobřeží a trasa EuroVelo 19 provádí cyklisty podél řeky Mázy (Meuse) východní Francií a zeměmi Beneluxu.

Trasy EuroVelo v České republice

Trasy EuroVelo můžeme nalézt i na území České republiky. Přímo v České republice čeká na cyklisty více než 2 100 km, a to značených logem evropských cyklostras 4, 7, 9 a 13. První cyklotrasa číslo 4 vede střední Evropou od západu až po východ a měří čtyři tisíce kilometrů. V České republice měří cyklotrasa 918 kilometrů od Chebu po až po Ostravu. Čeští cyklisté mohou po cyklostezce potkat gotickou architekturu i metropole a například poutní kostel svatého Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou, památku na seznamu UNESCO. Dále je možné navštívit hrad Špilberk v Brně, nebo lázeňské město Karlovy Vary. Trasa pokračuje do Polska a dále směrem na Ukrajinu.

Další cyklostezkou je EuroVelo 7. Tato trasa je jinak přezdívaná jako Slunečná trasa. Od polárního kruhu ze Švédska, skrze Dánsko, Německo, ČR, Rakousko, Itálii až po břehy Malty můžete urazit až 7 409 kilometrů. V České republice je možné se napojit na trasu u Děčína a dále pokračovat podél toku Labe a Vltavy až do Českého Krumlova směrem k rakouskému Linci a Salzburgu. Dominantou cyklotrasy číslo 7 je kromě měst i Národní park České Švýcarsko.

Trasy EuroVelo v ČR
Trasy EuroVelo v České republice. Zdroj: Greenways.cz

EuroVelo číslo 9 je jednou z nejznámějších cyklotras vedoucí skrze republiku. Cyklostezka kopíruje historickou trasu, po které se v minulosti přepravoval jantar z Pobaltí na Jadran. Ačkoli se co do počtu kilometrů cyklostezka řadí mezi ty kratší (1930 km), tak skýtá jedny z nejkrásnějších míst na zastavení. V České republice začíná v Jeseníkách a pokračuje dál do srdce Hané, Olomouce, a dále přes Brno směrem na slovinský Maribor, což je považováno za jeden z nejkrásnějších úseků. Stezka končí v Chorvatsku v přímořském městě Pula.

Poslední Eurovelo cyklostezkou, kterou můžeme najít na území republiky, je tzv. Stezka železné opony. Trasa vede od Barentsova moře až po turecký Bospor. Celá cyklostezka měří více než deset tisíc kilometrů a do České republiky se napojuje přes Německo u Aše. Na české straně stezky můžou cyklisté navštívit národní park Šumava, areál československého opevnění, města jako Mikulov, Znojmo a Lednicko-valtický areál. Stezka se dále proplétá rakousko-slovenskými hranicemi a pokračuje na jih do Slovinska, Maďarska a Srbska.

Více informací:
EuroVelo.com
Greenways.cz


Autor: David Březina, Petr Pospíšil

Sdílet tento příspěvek