Mobilita zahraničních studentů v EU

07.09.2020
Euroskop, Eurostat, ČT24, MŠMT, Erasmus+

Podle dat Eurostatu v roce 2018 představovali mobilní studenti ze zahraničí, kteří absolvovali terciární studium v ​​EU, 8 % všech zapsaných terciárních studentů. Mobilní zahraniční studenti jsou ti, kteří studují v jiné zemi než v zemi, kde dokončili středoškolské vzdělání.

Z členských států EU mělo nejvyšší podíl mobilních terciárních studentů ze zahraničí Lucembursko (48 %), následováno Kyprem (24 %), Rakouskem (18 %), Českem (14 %) a Nizozemskem (12 %).

Naopak nejnižší podíly byly zaznamenány v Chorvatsku a Řecku (oba 3 %), následované Španělskem a Polskem (oba 4 %), Slovinskem, Litvou a Rumunskem (všechny 5 %). Více zde.

Podpoře mobility studentů se věnuje evropský program Erasmus+, který si klade za cíl zvýšit kvalitu a přiměřenost kvalifikací a dovedností Evropanů. Dvě třetiny prostředků z tohoto programu jsou určeny na stipendia více než 4 milionům osob za účelem studia, odborné přípravy, práce či dobrovolnické činnosti v zahraničí v období 2014–2020. Pobyt v zahraničí může trvat od několika dnů až po jeden rok.


Mobilita zahraničních studentů v EU za rok 2018. Zdroj: Eurostat.eu

Za přelom školního roku 2017/2018 navštívilo Českou republiku 10 839 zahraničních studentů (do dat se počítají i zahraniční stáže), což byl zároveň zhruba 30 % nárůst oproti školnímu roku 2014/2015. Nejvíce zájemců o studium v České republice pocházelo ze Španělska, Francie, Turecka, Slovenska a Německa.

Česká republika je pro mnoho studentů lukrativní zejména kvůli širokému výběru oborů a také cenové dostupnosti. Atraktivní jsou i univerzity mimo Prahu. Častým cílem zahraničních studentů je pak Masarykova univerzita v Brně, anebo Univerzita Palackého v Olomouci. Více o programu Erasmus zde.

Aktuální informace o programu v souvislosti s pandemií COVID-19 najdete zde.


Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek