9. května 2021 je Den Evropy. Jak ho můžete letos oslavit?


Petr Pospíšil, Euroskop, 9.5.2021

Jen týden poté, co Česká republika oslavila sedmnácté výročí svého vstupu do Evropské unie, připomíná si významné jubileum i Unie samotná. 9. květen vstoupil do dějin jako „Den Evropy“. Právě v tento den před 71 lety, v roce 1951, totiž představil tehdejší francouzský ministr zahraničí Robert Schuman plán na sjednocení Evropy – plán, jenž vedl ke vzniku Evropského společenství uhlí a oceli, předchůdce dnešní EU.

Den Evropy bývá někdy označován také jako „Schumanův den“ a o zavedení tohoto celoevropského významného dne se rozhodlo na summitu Evropské rady v Miláně v roce 2985. Více o Dni Evropy si můžete přečíst na Euroskopu zde.

Akce na oslavu Dne Evropy se přesunuly do online prostoru

Ve všech členských zemích se každoročně 9. května konají oslavy Dne Evropy. V letošním roce se ovšem z důvodu protiepidemických opatření nemohou z větší části pořádat v klasické, fyzické podobě, a proto se ve velké míře přesunuly do digitálního prostoru.

Evropské instituce si pro vás připravily speciální portál ke Dni Evropy, který vám zpřístupňuje pestrou paletu zábavných i vzdělávacích online aktivit. Na portálu si můžete přečíst základní informace o fungování a roli hlavních institucí EU, ale tím to nekončí. Můžete se například vypravit na virtuální prohlídku budov, ve kterých unijní instituce sídlí, a pořídit si v nich virtuální selfie.

Absolvujte virtuální prohlídku Rady, průvodcem bude Charles Michel

Virtuálním průvodcem po budově Rady vám bude sám její stálý předseda Charles Michel. Na portálu si můžete rovněž zúčastnit celé řady online her a kvízů. V neposlední řadě nabízí interaktivní mapu „EU ve vaší zemi„, pomocí níž můžete zjistit, jaké akce se při příležitosti Dne Evropy konají nejblíž vašemu bydlišti.

Na jaké akce se tedy můžete těšit v České republice? V Praze například můžete vyzkoušet geolokační hru „Galileo a ti druzí“, kterou ocení zejména děti (více informací viz zde). Hra mimo jiné seznamuje účastníky s evropským systémem satelitní navigace Galileo.

Online debaty se zaměří na Konferenci o budoucnosti Evropy

V pondělí 10. května se můžete podívat na online debatu „Evropa dnes a zítra“, ve které se hosté zamyslí nad tím, jaká budoucnost sjednocenou Evropu čeká (viz zde). S tímto tématem úzce souvisí Konference o budoucnosti Evropy, která byla v současnosti probíhá.

Právě na Konferenci o budoucnosti Evropy se zaměří další online debata ve středu 12. května (viz zde). Jestliže máte zájem do Konference rovnou sami aktivně přispět svým názorem, více informací o možnostech zapojení naleznete na celoevropské vícejazyčné digitální platformě či ve speciální sekci na Euroskopu.

V rámci oslav Dne Evropy můžete sledovat filmy či pomoct přírodě

Do středy 12. května se rovněž můžete zapojit jako diváci do celoevropských filmových dnů Lux Film Days, v rámci kterých můžete zhlédnout zajímavé filmy evropské provenience (viz zde).

Pokud chcete spojit příjemné s užitečným a napomoci o jeden z dlouhodobých cílů Evropské unie – ekologickou transformaci – můžete se příští pátek 14. května zapojit do environmentální akce v podobě úklidu lesa a břehu řeky v Plzni (viz zde).

Pokud chcete proniknout do dění okolo Dne Evropy ještě více, může rovněž navštívit tento portál Evropského parlamentu.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek