Průzkum Eurobarometr: Evropané považují za nejvážnější problém našeho světa změnu klimatu

07.07.2021
Eurobarometr

Nově zveřejněný průzkum Eurobarometru přináší výsledky ohledně postojů občanů EU s bojem proti změně klimatu.

Průzkum ukazuje, že téma změny klimatu je tím nejvíce závažným problémem, ze všech ostatních variant. Za vážný problém vnímá změnu klimatu až devět z deseti dotázaných (93 %) a za velmi vážný problém osm z deseti respondentů (78 %). Co se otázky na nejzávažnější problém světy týče, odpověděla čtvrtina dotázaných (29 %) změnou klimatu, zhoršování stavu přírody, anebo zdravotní problémy způsobené znečištěním.

Drtivá většina respondentů (90 %) uvedla, že emise skleníkových plynů je potřeba zmírnit, a to na minimu. Zbylé emise pak mají být podle občanů EU kompenzovány v tom smyslu, aby nebránily klimatické neutralitě Evropy. Dále na 87 % respondentů očekává, že EU nastaví ambiciózní cíle, aby mohli občané využít energii z obnovitelných zdrojů.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Co se týče aktivního zapojení občanů EU, 64 % z nich již činí jednotlivé kroky v boji proti změně klimatu a zohledňují tak princip udržitelnosti, zároveň však v průzkumu upozornili na fakt, že kroky jednotlivců musejí být doprovázeny strukturální reformou ze shora. Odpovědní za boj proti klimatickým změnám jsou všichni, avšak vlády členských států, podniky a průmysl musejí přijít se svým dílem reformy. Osm z deseti pak uvádí, že čistá energie by měla být podporována z veřejné finanční podpory a investice do hospodářského oživení by měly být v souladu se zelenou ekonomikou. Boj proti klimatickým změnám pak není jen o problémech s tím spojených, ale i o řadě příležitostí, jako je například konkurenceschopnost, vytvoření nových pracovních míst. Na závěr uvedlo 74 % respondentů, že náklady na škody způsobené změnou klimatu jsou mnohem vyšší, než investice potřebné na ekologickou transformaci.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek