Vedoucí pařížského regionu Valérie Pécresseová oznámila kandidaturu na francouzskou prezidentku

02.08.2021
Euroskop.cz, ČTK

Po pěti letech si budou příští rok Francouzi znovu volit nového prezidenta na funkční období 2022-2027. Stejně jako v těch minulých se podle průzkumů veřejného mínění drží v čele současný prezident Emmanuel Macron a Marine Le Penová. Minulý měsíc svou kandidaturu oznámila i Valérie Pécresseová, předsedkyně regionální rady za Paříž.

V dubnu 2022 se budou konat francouzské prezidentské volby a list kandidátů se dále rozrůstá. Vedoucí pařížského regionu Valérie Pécresseová oznámila, že bude příští rok kandidovat na post hlavy státu. „Chci dát zemi zase do pořádku. V roce 2022 musí Francie začít znovu. Letos v létě budu cestovat po zemi a setkávat se s Francouzi, abych obohatila svůj program,“ řekla francouzskému deníku Le Figaro.

Oznámení Pécresseové nebylo překvapením, o její kandidatuře se dlouho spekulovalo. Podle průzkumu veřejného mínění zpravodajského severu Politico by v současnosti připadlo Pécresseové čtvrté místo se 14 % hlasů. Kolem 25 % mají Macron s Le Penovou a za nimi se se 17 % drží Xavier Bertrand.

Bertrandovy šance na vítězství jsou sice malé, ale mohl by zamíchat volby, pokud se mu povede ubrat část voličů prvním dvěma favoritům. „Je to prostý člověk, blízký lidem. Ve Francii existují dva světy: svět elity a zbytek. On mluví se zbytkem,“ říká o něm majitelka pohřebního ústavu Sylvie Debuysere.

V letošních regionálních volbách trumfla Bertrandova jeho strana jak stranu Macrona, tak Le Penové. Analytici ale zdůrazňují, že Francouzi volí v prezidentských volbách jinak než v regionálních. Při nejmenším může Bertrandova kandidatura zajistit druhé kolo voleb, tedy že v prvním kole neobdrží ani jeden z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek