Connecting Europe Express je na trase, zastaví i v Česku


Petr Pospíšil, Euroskop, 8.9.2021

Minulý čtvrtek z Lisabonu, nejzápadnějšího hlavního města členské země EU, vyjel na svoji více než měsíční pouť po Evropě speciální vlak s názvem „Connecting Europe Express“. Jeho cílem je připomenout probíhající Evropský rok železnice a zpopularizovat železniční dopravu jako cestu ke zkvalitnění životního prostředí. Na palubě vlaku se rovněž uskuteční řada debat a konferencí, které bude možné sledovat na internetu a na sociálních sítích.

Zatímco portugalská metropole představuje výchozí bod celé pětitýdenní trasy, finální destinace se nachází v Paříži. Mezitím rychlík zastaví i v Lublani, čímž dojde k symbolickému propojení tří na sebe navazujících předsednictví v Radě EU – uplynulého portugalského, probíhajícího slovinského a nadcházejícího francouzského. Celkově vlak zastaví ve více než sto městech. Pohyb a aktuální polohu vlaku Connecting Europe Express můžete sledovat živě zde.

Adina Văleanová - Connecting Europe Express
Eurokomisařka Adina Văleanová na palubě vlaku Connecting Europe Express. Zdroj: Evropská komise

Propojení minulosti, přítomnosti i budoucnosti spatřuje v pozadí projektu i eurokomisařka pro dopravu Adina Văleanová: „Železnice formovala naši bohatou společnou historii. Železniční doprava však představuje i budoucnost Evropy,“ podotkla. Členka Evropské komise rovněž zdůraznila silný argument pro využívání železniční dopravy představovaný její ekologičností: „Je to způsob, jak můžeme zmírnit změnu klimatu a napomoci hospodářskému oživení po pandemii, neboť takto vytváříme uhlíkově neutrální odvětví dopravy,“ vysvětlila. O Evropském roku železnice jsme informovali na Euroskopu zde.

Na palubě vlaku proběhne řada akcí a konferencí

Na nádražích po celé Evropské unii se budou pořádat akce při příležitosti příjezdu vlaku Connecting Europe Express do těchto stanic. Přehled akcí je k dispozici na webové stránce projektu zde. Debaty konající se ve vagónech vlaku i konference věnované transevropským dopravním sítím (známým pod zkratkou TEN-T) bude rovněž možné sledovat živě na uvedených internetových stránkách. Aktuální informace naleznete rovněž na Twitteru DG MOVE s využitím hashtagu #ConnectingEurope.

CEExpress - plán trasy
Plán trasy vlaku Connecting Europe Express. Zdroj: Connecting Europe Express

Projekt je výsledkem spolupráce mezi mnoha aktéry na evropské, národní i místní úrovni. Hlavními institucemi stojícími za realizací projektu jsou Evropská komise a Společenství evropských železničních a infrastrukturních podniků (CER), významný podíl mají i jednotliví evropští provozovatelé železniční infrastruktury.

Vagóny poskytly různorodí evropští železniční dopravci

Co se týče samotné vlakové soupravy tvořící Connecting Europe Express, i ta je výsledkem mezinárodní spolupráce. Konferenční vagón poskytla francouzská společnost SNCF, dva klasické vagóny se sedadly dodali němečtí a švýcarští dopravci DB resp. SBB. Jídelní vůz je italské provenience a lůžkový vagón poskytl rakouský dopravce. Soupravu dotváří maďarský vůz, ve kterém je instalována mobilní výstava připravená Evropskou výkonnou agenturou pro klima, infrastrukturu a životní prostředí (CINEA).

Vlak CEExpress
Vlak Connecting Europe Express. Zdroj: Connecting Europe Express

Do realizace projektu Connecting Europe Express se fyzicky nezapojí pouze jeden, ale rovnou tři vlaky. Důvodem je odlišný rozchod kolejí na různých místech Evropy. Z toho důvodu na Pyrenejském poloostrově vyjede iberský vlak poskytnutý španělským dopravcem Renfe a v pobaltských zemích vlak z provenience litevské společnosti LTG.

Na konci září vlak zavítá do České republiky

Na českém území se vlak Connecting Europe Express bude pohybovat ve dnech 23.-26. září letošního roku. V Praze zastaví v sobotu 25. září a při té příležitosti proběhne mimo jiné prohlídka vlaku pro veřejnost. V prostorách pražského Hlavního nádraží se rovněž uskuteční prezentace rozvojových plánů a aktivit Správy železnic.

CEExpress zastávky v CZE
Zastávky vlaku Connecting Europe Express na území České republiky. Zdroj: Connecting Europe Express


Seznam zastávek vlaku Connecting Europe Express v Česku
:

Ostrava, hl.n.: čtvrtek 23.9. (16:05-22:00)
Brno, hl.n.: pátek 24.9. (21:32) – sobota 25.9. (10:14)
Praha, hl.n.: sobota 25.9. (13:16-16:12), neděle 26.9. (8:27-8:57)
Plzeň, hl.n.: neděle 26.9. (10:27-11:33)

Vlak Connecting Europe Express na své trase celkově urazí přibližně 20 tisíc kilometrů. Projede 26 evropskými zeměmi a překoná 33 mezistátních hranic. Pět jízd proběhne přes noc. Do svého cíle v Paříži vlak Connecting Europe Express dojede ve čtvrtek 7. října.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek