Začíná další ročník DiscoverEU. Zapojte se a vyhrajte!


Petr Pospíšil, Euroskop, 12.10.2021

V úterý 12. října 2021 přesně v poledne začal další, v pořadí již čtvrtý ročník oblíbené soutěže DiscoverEU. Díky ní již 70 tisíc mladých, čerstvě plnoletých lidí mělo příležitost vyhrát zdarma jízdenku vlakem po Evropě.

Premiérové kolo soutěže se uskutečnilo v červnu 2018. V roce 2020 byla dvě kola soutěže z důvodu pandemie koronaviru zrušena, a proto organizátoři soutěže zúčastnit se letošního ročníku i těm, kteří splňovali podmínky účasti v loňském roce.

Ve čtyřech předchozích kolech soutěže, která proběhla v letech 2018 a 2019, se přihlásilo 350 tisíc mladých lidí a sedmdesát tisíc z nich se zařadilo mezi šťastné vylosované. Z České republiky se přihlásilo 1564 mladých lidí a vylosováno bylo 438 z nich. Více viz tento factsheet.

Přihlašovat se mladí lidé můžou až do 26. října

Přihlašování do soutěže je možné od dneška do úterý 26. října ve 12 hodin, kdy lhůta pro přihlašování končí. Účastníci soutěže musí být občané některého z členských států Evropské unie a musí být narozeni v období od 12. října 2021 do 26. října 2021.

Přihlašování probíhá elektronicky a je během něj potřeba vyplnit do přihlášky číslo občanského průkazu či cestovního pasu. Dále účastníci musí správně zodpovědět kvízové otázky a patřit mezi šťastné výherce, kteří budou vylosováni.

Výherci budou moci celý měsíc cestovat po Evropě

Ti budou moci až 30 dní cestovat vlakem po Starém kontinentu v období mezi 1. březnem 2022 a 28. únorem 2023. Účastníci mohou cestovat buď samostatně nebo ve skupině až pěti osob.

Účastnit se mohou pouze ti, kteří nepatří mezi výherce časové jízdenky DiscoverEU z předchozích ročníků soutěže. Evropská komise, která za iniciativou DiscoverEU stojí, si rovněž přeje, aby mladí Evropané, kteří časovou jízdenku získají, sloužili jako ambasadoři projektu.

Účastníci budou sdílet zážitky z cest a pořádat akce

Například aby zážitky z cest sdíleli prostřednictvím sociálních sítí, případně uspořádali přednášku nebo prezentaci, na které by se podělili o svoje dojmy. Po absolvování cesty a vyplnění závěrečného dotazníku získají mladí lidé osvědčení o účasti, které je inspirováno certifikátem Youthpass.

Více informací, včetně odkazu na přihlašovací formulář a odpovědí na často kladené dotazy, naleznete na oficiálních webových stránkách projektu DiscoverEU zde.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek