Zamrzlá levice


Martin Weiss, Lidové noviny, 9. června 2009

Voliči v Evropě nevěří, že by jim levice mohla pomoci

V evropských volbách uspěla pravice – ale vystihuje to shrnutí vůbec něco? Znamená to, že Evropané chtějí, aby v čele komise pokračoval Barroso a v čele parlamentu Pöttering? Ve skutečnosti se volební výsledek v každé jednotlivé zemi dá vysvětlit z domácích poměrů, aniž bychom potřebovali vědět, co se dělo v Bruselu.

V Británii a ve Španělsku, kde se krize projevuje nejostřeji, dostaly vládní strany na frak od opozice, shodou okolností pravicové. Ve Francii a v Německu se krize zatím do reálné ekonomiky tolik nepromítá a socialisté v obou zemích nemohou už delší dobu najít půdu pod nohama.

Totéž vlastně platí i pro Itálii. Čím podrobněji se díváme na poměry v jednotlivých evropských zemích, tím víc se nějaký příklon k pravici rozplývá. Na čem se dohodne česká pravice s francouzskou? Kolik voličů CDU/CSU by hlasovalo pro Berlusconiho?

Lze ale učinit skromnější závěr – eurovolby potvrdily, že nástup levice, jaký by se v době velké hospodářské krize dal očekávat, se nekoná. Tahle anomálie je zajímavější. Vždyť se přímo nabízí – a mnozí se o to taky snaží – vylíčit recesi jako definitivní diskreditaci kapitalismu (zejména s přívlastky jako „anglosaský nebo „neoliberální). Kdoví, proč to zatím nezabralo.

Možná že evropské sociální systémy jsou tak efektivní, že téměř eliminují dopady na životní úroveň. Možná že voliči postřehli, že rétorické rozdíly levice a pravice maskují, jak málo se dnes liší jejich ekonomické politiky. Možná cítí, že levice si tváří v tvář krizi neví rady o nic víc než pravice – všichni chtějí více regulace, ale všichni se bojí připustit, že neví jaké.

Stejně tak hospodářský propad nevyvolal nějakou fundamentální krizi spotřební kultury, jíž by se mohla chytit radikálnější, antiglobalizační levice – vždyť šrotovné, jež se rozšířilo celou Evropou, je přímo pomníkem nadvlády konzumu.

Takže co se nabízí voliči vyplašenému krizí? Může se buď přiklonit k takovým radikálnějším stranám, které se nedefinují ekonomicky, anebo zůstat doma. Mnozí jedno z toho udělali.

Autor: Martin Weiss

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality