Zbytečné tříštění evropské pravice


Ondřej Houska, E15, 24. června 2009

Mezi nešvary politiků patří zakládání nových a nových úřadů, skupin – a také frakcí. Dost často se jedná víceméně o zbytečnou činnost. Kupodivu se jí teď věnuje i česká ODS spolu s britskými konzervativci. Produktem je Evropská konzervativní a reformní frakce, nová skupina v europarlamentu.

Už teď vše nasvědčuje tomu, že její vliv bude v Evropě mizivý. Nová frakce chce pozvednout hlas proti federalistickým snahám, které prý převládají v Evropské lidové straně. S tou občanští demokraté a konzervativci dosud spolupracovali. Jenže výsledek bude takový, že se hlasy toryů i ODS ztratí v záplavě parlamentního řečnění.

Snaha obou stran změnit převládající naladění evropské pravice je legitimní. Ale jaké si pánové Zahradil a Cameron hledají spojence? Jejich přirozenými partnery jsou politici napravo od středu ve Švédsku, Nizozemsku nebo Polsku. Ale nikdo z nich v Evropské konzervativní a reformní frakci není.

Merkelová-Topolánek-Schwarzenberg - Czech Prime Minister Mirek Topolanek (L) and Czech Foreign Minister Karel Schwarzenberg (R) talk to German Chancellor Angela Merkel at the EU summit on 'Eastern Partnership' in Prague, Czech Republic, 07 May 2009. The summit is meant to bring the former Soviet nations Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova, Ukraine and Belarus closer to the European Union. The EU offers treaties of association, help in the construction of state structures and financing of joint projects in return for democratic reforms. The EU is willing to spend 600 million euros until 2013. Photo: RALF HIRSCHBERGER

Merkelová, Balkenende, Tusk, Reinfeldt patřili dosud mezi nejbližší spojence ODS v EU. Nová frakce postavení ODS mezi evropskou pravicí oslabí. – Na snímku hovoří expremiér a šéf ODS Mirek Topolánek a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg s německou kancléřkou Angelou Merkel na summitu EU o Východním partnerství v Praze 7. května 2009. foto čtk

Do očí bijící je to v případě polské pravice. ODS sdílí řadu postojů s vládní Občanskou platformou, ale do své nové frakce zve opoziční Právo a spravedlnost bratrů Kaczyńských. Za tím nelze vidět nic jiného než antifederalistickou posedlost. Ano, Kaczyńští kritizují údajný evropský centralismus a plíživou snahu o superstát. To Cameronovi se Zahradilem stačí?

V manifestu nové frakce se hlásá třeba prosazování volného trhu a svobodného podnikání. Tento bohulibý cíl má ale mnohem více na srdci Občanská platforma než Právo a spravedlnost, nemluvě o leckdy bizarních ultrakonzervativních názorech obou polských bratří v morálních otázkách.

O ostatních pěti stranách budoucí frakce skoro nestojí za to se zmiňovat; dodají každá po jednom členu a vytvoří jen stafáž třem hlavním subjektům. I kvůli nim je ale už teď jasné, že poslanci nové skupiny budou velmi často hlasovat rozdílně. Nejspíš hlavně v ekonomických otázkách, na které přitom ODS klade obzvláštní důraz.

Ale vznik nové frakce má ještě jeden negativní dopad. Jací státníci měli na summitech evropských lídrů dlouhodobě blízko k názorům Mirka Topolánka? Angela Merkelová, Jan Peter Balkenende, Donald Tusk, Fredrik Reinfeldt. To byli klíčoví spojenci Česka na evropské scéně. Topolánek s nimi v pozici premiéra dobře komunikoval i proto, že patřil do stejné politické rodiny – do Evropské lidové strany.

To se teď změní. Pokud bude ODS v budoucnu řídit vládu, na vrcholných evropských schůzkách může počítat s menší podporou než dosud.

Vznik nové eurofrakce je nesmyslným tříštěním evropské pravice. Je pochopitelné, že s řadou názorů evropských lidovců ODS nebo britští konzervativci nesouhlasí. Proč ale nehledají spojence, k nimž mají ideově nejblíže? Místo toho si vybírají pouhé křiklouny proti užší integraci.

Autor: Ondřej Houska

Sdílet tento příspěvek