Cíle EU prosadíme a naplníme


Chris Bryant, Hospodářské noviny, 18. listopad 2009

Výročí sametové revoluce nám silně připomíná, že lidského ducha nelze spoutat a že lidské srdce zavřené do klece vždy hledá svobodu.

Dvacet let od sametové revoluce nás stále inspiruje k přesvědčení, že se lidé dokážou pokojně sejít a vyvolat epochální změnu. Hodnoty, které československé opoziční hnutí stavělo před dvaceti lety tak vysoko – hodnoty svobody slova a lidských práv – jsou evropskými hodnotami, jádrem Evropské unie.

Lidé žijící na východ od železné opony toužili v roce 1989 po svobodě. Chtěli žít a nechat si vládnout způsobem, jenž bude respektovat jejich etické a lidské hodnoty. Viděl jsem něco podobného vyrůstat ve Frankově Španělsku, stejně jako to jiní lidé viděli v Portugalsku, Řecku a po celé střední a východní Evropě.

Bývalý prezident Václav Havel (vpravo) a americká folková zpěvačka Joan Baezová vystoupili na koncertu, kterým 17. listopadu na pražské Národní třídě vyvrcholily oslavy dvacátého výročí sametové revoluce.

Bývalý prezident Václav Havel (vpravo) a americká folková zpěvačka Joan Baezová vystoupili na koncertu, kterým 17. listopadu na pražské Národní třídě vyvrcholily oslavy dvacátého výročí sametové revoluce.

Lidé napříč Evropou chtěli více svobody – a našli ji v Evropské unii. Nikdo neprosazoval rozšíření EU více než Velká Británie. Silně jsme podporovali české členství nikoliv kvůli výhodám, které to přinese Čechům, nýbrž proto, že Británie i další tehdejší členské země EU mohly být coby součást rozšířené EU hospodářsky i politicky silnější.

Velká Británie a Česká republika musí společně pokračovat v pozitivní argumentaci pro rozšíření. Stavět se proti těm, kdo chtějí zabouchnout dveře, jimiž obě naše země kdysi prošly. Připomenout těm, jimž je to potřeba připomínat, že příslib členství přináší razantní sílu ke změně – a že EU bude silnější, budou-li noví členové připraveni prosazovat ideály a hodnoty, jichž si my sami vážíme. Dnešní svět je problematičtější a složitější než kdykoliv předtím. EU hraje v tomto novém světě významnou roli, protože velké úkoly, před nimiž stojíme, jsou stále ve větší míře spíše globální než národní. Otázky typu klimatických změn, energetické bezpečnosti, hospodárnosti nebo chudoby ve světě nemůže efektivně řešit jedna země sama.

EU dneška tedy musí být globálním hráčem s globálním hlasem připraveným využít kombinovaného vlivu svých členských států k dosažení změn, jichž chceme dosáhnout. A také se musí přizpůsobit nové realitě, jako je vzestup Brazílie, Indie a Číny.

Češi až příliš dobře vědí, jaké tragédie může přinést rozdělená Evropa. Události před 20 lety, kdy se pohotovostní jednotky střetly tváří v tvář s pokojnými, ale odhodlanými studenty, zahájily transformaci celé vaší země. Jako Evropané potřebujeme dát najevo podobné odhodlání přetvořit naši budoucnost k lepšímu.

Změny vyvolané Lisabonskou smlouvou poskytují EU institucionální strukturu potřebnou k tomu, aby byla efektivní na světové scéně. Musíme tuto příležitost využít, aby mohla EU ovlivňovat události ve světě.

Víme, že silná Evropa se silným hlasem je nejlepším způsobem, jak prosazovat naše hodnoty a zájmy v moderním světě. A jsme připraveni spolupracovat s Českou republikou i dalšími zeměmi, abychom tyto cíle naplnili.

Autor: Chris Bryant

britský ministr pro Evropu

Sdílet tento příspěvek