Evropská komise, přestřelky nejen přes La Manche


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 10. prosince 2009

Staronový předseda Evropské komise velmi rychle rozdělil posty mezi kandidáty na Komisaře a evropští státníci a tisk tak dostali možnost začít nové složení Evropské komise komentovat. Největší dohady panují o tom, jakou politiku budou ve svých postech prosazovat Komisaři z nejsilnějších členských států a jak nová Komise změní rozložení sil v Unii

Nebyl by to Nicolas Sarkozy, kdyby se nevyjádřil nejhlasitěji a nejkontroverzněji. Po usilovném lobování francouzský kandidát Michel Barnier získal důležitý post Komisaře pro vnitřní trh nečekaně i s oblastí finančních služeb a Sarkozy ihned začal oslavovat „triumf Paříže.

Kontroverze vzbudilo když současně v rozhovoru pro Le Monde označil Brity za „hlavní poražené v bruselské šachové hře. A pokračoval prohlášením o „vítězství evropského modelu nad anglosaským a jmenování Barniera označil za důkaz, že francouzské regulační ideje v Evropě triumfují.

Britové se nedali

Na situaci reagovala podrážděná labouristická vláda, která musela již dlouho čelit výtkám, že dostatečně nehájí zájmy londýnské City, největšího evropského finančního centra. I proto se Brown marně snažil zbavit portfolio Komisaře pro vnitřní trh dohledu nad finančními službami. Také britské noviny ostře útočily na Sarkozyho kvůli jeho výrokům. Například deník Times připomněl historii britsko-francouzských rozporů a francouzského prezidenta přirovnal k osobnostem, které prosluly negativním vztahem k Británii, k Napoleonovi a De Gaulovi.

England's Sam Burgess (right) tries to release the ball to teammate Kevin Sinfield (left) under pressure from France's Sebastien Raguin during the Gillette Four Nations match at the Keepmoat Stadium, Doncaster. 22.10.2009

Stáhni mu trenýrky, podraž ho! Francouz Sebastien Raguin se snaží zastavit Angličana Sama Burgesse, vpravo, který přihrává míč do běhu spoluhráči Kevinu Sinfieldovi během ragbyového utkání Anglie – Francie v poháru Čtyř národů v Doncasteru 22. října 2009. Foto čtk

K diskusi přes kanál La Manche se nechal vydráždit i britský ministr financí Darling. V článku pro deník Times prohlásil, že vzkvétající City je v celoevropském zájmu a regulace finančních trhů nesmí vést k odchodu firem z EU, jelikož „nic by nebylo pošetilejší. Reakce ministra financí ukazuje, že Británie bere vážně Sarkozyho výroky i podezření, že Paříž a Frankfurt chtějí dostat City pod kontrolu.

Asociace britských bankéřů vydala prohlášení, že Sarkozy svými výroky podkopává důvěru v evropské instituce a vzbudil pochyby o nestrannosti nominovaného komisaře. Před Barnierem jako šampionem státní intervence varovalo i londýnské City. Nový Komisař podle něj bude prosazovat přeshraniční dohled nad bankami, spornou směrnici o hedgeových fondech a navrhne nová pravidla pro finanční deriváty.

Jsou obavy City opodstatněné?

Roztržku měl Sarkozy uhladit při návštěvě britského premiéra Gordona Browna. Ta však byla po dohodě obou stran odvolána. Uklidňovat situaci tak musel sám Barnier, podle něhož jsou obavy přehnané a ujistil, že si uvědomuje význam londýnské City pro hospodářský růst Evropy. Situaci v nové funkci mu však zajisté jeho prezident neulehčil.

Barnier bude rozhodně regulacím více nakloněný než jeho irský předchůdce Charlie McCreevy, který jednal podle principu nevměšování. Naproti tomu Francouzi zasahovat chtějí, citoval Spiegel mluvčího Evropské socialistické frakce v EP Udo Ullmanna.

The Economist se postavil k obavám Britů střízlivě, s tím, že většina z návrhů Komise o finančních službách již je na světě a City by se mělo více obávat plánů labouristické vlády výrazně zvýšit daně.

Druhé francouzské vítězství

Za další vítězství Francouzů označil Sarkozy zisk Komisaře pro zemědělství pro rumunského kandidáta Daciana Cioloşe, kterého evropský tisk nazval „druhým francouzským komisařem. Rumunský politik totiž studoval ve Francii, je ženatý s Francouzskou a o Francii se vyjádřil jako o své „adoptivní zemi.

Také Barnier, který v červnu po svém zvolení do Evropského parlamentu rezignoval z postu ministra zemědělství, podle serveru Euractiv řekl, že bude zblízka sledovat své kolegy a nového Komisaře pro zemědělství jmenoval jako příklad. „Bude nezávislý, pouze mu budu sdělovat své názory, vyjádřil se Barnier a zároveň zdůraznil nutnost „zachovat regulace zemědělství, jelikož zajišťování potravy není služba jako každá jiná.

Oblast zemědělství bude v nejbližších letech velice důležitá, jelikož již v říjnu unikl z Komise dokument, v kterém navrhuje výrazné snížení zemědělských dotací a posun směrem k renacionalizaci zemědělské politiky, čemuž se Francie snaží za každou cenu zabránit.

Je mezi poraženými i Německo?

Kromě přestřelky mezi tradičními rivaly Francií a Británií komentovaly média i post získaný největší evropskou zemí a zaměřily se především na otázku nakolik je post Komisaře pro energetiku významný.

Ačkoliv podle německé vlády také „Berlín získal žádoucí post, podle magazínu Spiegel žádným vlivným úřadem není. Cituje předsedu německých křesťanských demokratů v Evropském parlamentu Wernera Langena podle něhož po dokončení legislativního procesu liberalizace energetického trhu již post nezahrnuje nic politicky významného. Důležitý aspekt ochrany klimatu energetice bude mít na starosti Komisařka pro ochranu klimatu, mezinárodní zajištění energetické bezpečnosti si nenechá vzít představitelka pro zahraniční politiku Astonová a ani za dohled nad státními podporami pro energetické koncerny nebude zodpovídat německý komisař.

Oproti tomu server Euractiv.de tvrdí, že Oettingerův předchůdce Pielbalgs svému úřadu získal důležitost a německého Komisaře nyní čeká důležitý úkol dobudovat evropský energetický trh.

Der Spiegel se ale již dříve se o výběru Komisaře vyjádřil celkem nevybíravě. Po překvapivém výběru Oettingera, který nebyl mezi nejčastěji zmiňovanými kandidáty na německého komisaře (Wolfgang Schäuble nebo Almar Brok), naznačil, že kancléřka se chtěla zbavit nepohodlného politika a je velice nejisté, zda kandidát získá silný post. A možná jde Angele Merkelové o opak, šel ještě dál Spiegel. Nechce silného Komisaře, protože od Komise nic nepožaduje. Komise by se totiž podle ní měla držet stranou, když se dělá velká politika. Už dlouho usiluje kancléřka spolu s hlavami dalších silných členských států při Evropských radách odstavit od Komise řízení politického projektu Evropské unie, tvrdí Spiegel.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek