Poslední Charlemagne a pojednání o eurokratovi


Hana Chuka, EUROSKOP, 8. července 2010

Typický bruselský úředník je člověk vysoce vzdělaný, ještě lépe placený a prací mírně znuděný. Ačkoli si na podmínky svého zaměstnání velmi často stěžuje, jeho profese představuje jedno z vůbec nejbezpečnějších zaměstnání a o místo se zpravidla bát nemusí. Přinášíme vám postřehy z historicky posledního fejetonu věhlasného sloupkaře Charlemagne pro týdeník The Economist, ve kterém se zamýšlí nad identitou bruselských funkcionářů a unijním euro-nacionalismem.

Mou zemí je Evropa

Pro bruselského úředníka je Evropská unie církví, evropanství náboženstvím a národní hrdost největším možným zlem, píše Charlemagne. Je obecnou pravdou, že pro starý kontinent představoval nacionalismus dlouhou dobu těžké prokletí, které proces evropské integrace často notně zmírnil a v některých případech eliminoval úplně. Vezměme si například cynickým populismem vybičované napětí mezi Slováky a Maďary, které však v současných podmínkách naštěstí představuje nejzazší možnou mez vnitroevropských bilaterálních vztahů. Jakkoli nevkusné, podobné politické roztržky už díky evropskému právu nemohou vyústit v masovou diskriminaci, ani ohrozit volný trh a unijní lpění na společné identitě je tak minimálně v tomto případě ku prospěchu věci.

Víc než národ

Charlemagne se při zkoumání fenoménu bruselského úředníka pozastavuje nad faktem, že sami eurokraté často pocházejí z politicky a ideově silně nezávislých regionů, jako je například Katalánsko, či Wales. Na místo boje za jejich nezávislost však po vzoru zpovědních kněží z první linie pozorují špinavé dohody, podepisované ve jménu státních zájmů, kde se ministři perou za kvóty pro „své rybáře, případně exportní výhody pro národní autovýrobce.

Mladý úředník projíždí na kole kolem budovy Evropského parlamentu. Foto: getphoto.cz/martin salajka

Charlemagne: Národovci se mýlí, nejhorší výmysly v historii evropské integrace byly až na výjimky téměř vždy produktem národních vlád, nikoli eurobyrokracie. Na snímku mladý bruselský úředník projíždí na kole kolem budovy Evropského parlamentu. Foto: getphoto.cz

Toto anti-nacionalistické přesvědčení evropského úředníka s sebou bezpochyby přináší jisté riziko. To se v lepším případě projeví naivitou byrokrata ohledně míry integrace, kterou je obyčejný volič schopen unést a snést, v horším scénáři může mnohdy vyznít anti-demokraticky. Jako každá vyšší kasta, i eurokraté se vyznačují jistou mírou autoritářství a zpátečnictví. Když Francouzi a Holanďané odmítli v roce 2005 euro-ústavu, byrokratická elita remcala, že schvalování tak komplikovaného dokumentu nemělo být nikdy svěřeno do rukou „obyčejným lidem. Nutno ovšem podotknout, že jistá míra unijního elitářství měla vždy své dobré důvody – nebýt ní, Němci by například nikdy nevyměnili starou dobrou marku za společnou měnu, zatímco Francouzi by jen těžko podpořili východní rozšíření někdejší patnáctky.

Klub nezvolených demokratů

Ačkoli krajní euroskeptici hovoří o unijní diktatuře byrokracie, unii by lépe slušel přídomek demokratického klubu s nevolenými rozhodčími. Bruselští úředníci si zase na oplátku myslí, že kritici EU jsou automaticky nacionalisté. Dlužno říci, že v tomto bodě se hluboce mýlí. Nejhorší výmysly v historii evropské integrace byly až na výjimky téměř vždy produktem sobeckosti a cynismu národních vlád, nikoli eurobyrokracie, uzavírá Charlemagne svůj poslední sloupek pro The Economist.

Autor: Hana Chuka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek