Evropské diplomacii dominují „staré členské státy“


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 27. srpna 2010

Celá záležitost je udržována v utajení. Až v září má Catherine Ashtonová představit personální obsazení nové Evropské služby vnější akce (ESVA), přičemž slibuje spravedlivé rozdělení postů mezi nové a staré členské země. Rozruch proto způsobila zpráva zveřejněná tento týden Polským institutem pro mezinárodní vztahy (PIMV). Podle ní jen dva ze 115 velvyslanců vedoucích zastoupení EU, z nichž se stanou ambasády v rámci ESVA, pocházejí z „nových členských států“.

Lví podíl na významných postech, celkem 66, drží pět zakládajících členských států – Francie, Německo, Itálie, Nizozemí a Belgie. Také Španělsko a Británie si při rozdělování vedly dobře – získaly dalších 20 míst. Oproti tomu z nových států stojí v čele zastupitelských úřadů EU pouze dva zástupci – Litevec v Afghánistánu a Maďar v Norsku.

Navíc 90 procent všech diplomatů pochází z tzv. „staré patnácky. Mezi 1900 diplomaty má Polsko pouze 36 zástupců, zatímco vzhledem ke své velikosti by mělo mít více než stovku diplomatů, stěžují si autoři studie. A ženy tvoří jen deset procent reprezentantů EU, což je méně než v národních diplomatických sborech.

Delegace EU se stanou součástí nově zřizované evropské diplomatické služby. Ještě tento rok Vysoká představitelka pro zahraniční politiku vymění 31 velvyslanců. Žádné kvóty pro jednotlivé země, jak požadovalo Polsko, nebo pro ženy a muže však stanoveny nebyly. Celkem by se podle vyjádření mluvčího Vysoké představitelky Darrena Ennise v příštích 18 měsících mělo obměnit 141 diplomatů.

Hearing of baroness Ashton of Upholland, Member of the EC, at the EP Baroness Ashton of Upholland, Member of the EC in charge of Trade, faced a hearing at the European Parliament. She gave the opportunity to the Members of the Commission of José Manuel Barroso to present their ideas on her future responsibilities and allowed the Members of the EP to ask her questions.Baroness Ashton of UphollandPE | Strasbourg - EP | P-014393/00-10 | 20/10/2008

Preferuje baronka Ashtonová diplomaty ze starých členských zemí? Foto EK

Visegrádská čtyřka požaduje spravedlivé zastoupení

Autoři zprávy Formuszewicz a Kumoch konstatují také, že zatímco v Latinské Americe a Africe je kladen důraz na historické koloniální vazby, v delegacích ve východní Evropě na tradiční vazby brán ohled není. Velvyslanci v těchto zemích dokonce často ani nemluví místním jazykem. Delegaci na Ukrajině například vede Portugalec a v Rusku Španěl.

Nová diplomatická služba by měla vzniknout do konce roku. Členské státy dostaly od Ashtonové záruku, že do roku 2013 bude třetina diplomatů pocházet z členských států a zbytek z evropských institucí. Země Visegrádské čtyřky na březnovém setkání požádaly Unii, aby dbala na spravedlivé rozdělení postů a nezapomněla na střední a východní Evropu.

Důležité bude i rozdělení postů v ústředí. V Bruselu bude obsazeno dvacet nových vrcholných postů. Ty chce podle informací Der Standard Ashtonová obsadit především zástupci velkých členských států. Generální ředitel by se měl stát Francouz Pierre Viemont a zastupovat jej budou Němka Helga Schmidová a Polák Mikolaj Dowgielewicz.

Autor: Marie Bydžovská

Sdílet tento příspěvek